В 62-ата минута на мача от Мондиал’94 Бразилия – Холандия

...
В 62-ата минута на мача от Мондиал’94 Бразилия – Холандия
Коментари Харесай

Синът на Бебето, когото всички познават от рождение

В 62-ата минута на мача от Мондиал’94 Бразилия – Холандия Бебето вкарва за 2:0. Секунди по-късно светът вижда, евентуално, най-известното празнуване на гол в историята на футбола: Бебето събира ръцете и стартира да ги люлеле, като че ли забавлява невидимо бебе. След това до него се подреждат Мазиньо и Ромарио.

Два дни преди мача Бебето е получил отлична вест от Рио. На 7 юли брачната половинка му Денис е родила синът им Матеус. Момчето естествено е кръстено на Лотар Матеус.

„ Той беше единственото от моите деца, при чието раждане не съумях да участвам, тъй като по това време бях на международното състезание, - спомня си Бебето. – Ето за какво непринудено започнах да чествам по този начин с мисъл за сина ми. В този миг Матеус бе отдаден в магията на нашата игра. Футболът е всичко, от което той в миналото се е интересува. Мисля, че първата дума, която е споделил не е „ мама ” или „ тате ”, а точно „ футбол ”.

На 12 години Матеус попада в акедмията на Фламенго, първият огромен клуб в кариерата на Бебето. Височкият и мощен атакуващ полузащитник извършва страховити директен свободни удари, пронизва защитните линии на противника с решителни пасове и несъмнено, си разрешава да прави на терена всякакви циркови номера. През пролетта на 2017 година за един подобен вундеркинд от Фламенго – 17-годишният Винисиус Жуниор Реал дава 45 млн. евро. Матеус се разминава с сходна орис.
През февруари 2012 година Матеус дебютира за първия тим против Олария, а малко по-късно облича и националната фланелка на селекцията до 20 години.,

„ За да заиграе за Бразилия, той би трябвало да има доста сериозен капацитет, - разяснява тогава Бебето, - тъй като тук всеки ден се появяват нови играчи. Лично аз не се колебая, че Матеус е кадърен да играе за националния тим ”.

Преходът в мъжкия футбол се оказва повече от сложен. Матеус по този начин и не се оправя с конкуренцията във Фламенго. За три години той съумява да запише единствено 13 мача в бразилското състезание без гол и без асистенция. През 2015 година станало ясно, че в случай че Матеус желае да направи нещо от кариерата си – би трябвало да напусне. На опашката за тутулярно място на позицията си във Фламенго той се подрежда на отчайващото шесто място.

В края на зимния трансферен прозорец през 2012 година Матеус моли да го пуснат чартърен за половин година в португалския Ещорил. Там също никой нищо не му дава обещание, само че битката за титулятрно място не била обречена. Тези месеци били употребявани за акомодация и през идващия сезон играе в четири мача.

Първият пълностоен сезон за него в Португалия също стартира на пейката. Едва напролет той се утвърждава в стартовите 11 и в за 14 мача до края на шампионата бразилецът вкарва 4 гола и подава за още 7.

Не може да се каже, че Матеус завладява първите страници на спортната преса през идващия сезон 2016/2017. 26 мача, 2 гола и 4 асистенции – скромни индикатори дори за атакуващите халфове на Ещорил. За два сезона и половина Матеус записва единствено едно резултатно деяние против португалските грандове – асистенция против Порто. Всичките му попадения и голови подавания били против слаби противници като директен свободен във вратата на Шавеш и хубав гол в последната минута против Витория, с който Ещорил печели точка при гостуването в Гимараеш.

След края на шампионата към бразилеца се появява интерес от лисабонските клубове. Пътрвото питане идва от Бенфика, само че Спортинг реагира по-решително и през май 2017 година купува Матеус за 2 млн. евро. Договорът му е до 2022 година, с внушителна уговорка за откупуване от 60 млн. евро. Според профилираният уебсайт Трансфертмаркет моментната цена на играча е надалеч по-скромна – 1 млн. евро.

„ Избрах Спортинг, тъй като това е популярен клуб, - заявава щастливият Матеус. – С наслада одобрих тази опция и не се колебах нито за момент, когато постъпи офертата за мен ”.
„ Сине, гордея се с теб! Продължавай да се трудиш смирено и настойчиво и ти ще постигнеш всичко, което желаеш. Тогава ще влезеш в историята на Спортинг ”, написа щастливият Бебето в туитър.

През юни момчето от „ люлката ” направи предложение за брак на своята другарка, а през юли дебютира с триумф против звездния отбор на Монако, който бе надвит с 2:1. С самообладание и доста труд надареният Матеус стартира да излиза от сянката на именития си татко. Това се желае и от целия тим на Спортинг, който не може да излезе от сянката на Бенфика и Порто към този момент 15 години, които разделят „ зелено-белите ” от последната им купа в Примейра лигата на Португалия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР