В 5 избирателни секции в страната машинното гласуване е прекратено

...
В 5 избирателни секции в страната машинното гласуване е прекратено
Коментари Харесай

В пет секции в страната гласуват с хартия

В 5 изборни секции в страната машинното гласоподаване е прекъснато поради механически проблеми и е взето решение да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини .

Решението е взето от ЦИК още през вчерашния ден вечерта, когато са получили сигнали за проблеми с машините. Секционните комисии са в Полски Тръмбеж, София и Велико Търново .

Тази заран ЦИК не е взимала още такива решения, съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкове пред Българска национална телевизия.

За първи път на тези избори, съгласно последните ремонти в Изборния кодекс, във всички секции както в страната, по този начин и в чужбина, ще се гласоподава с машини. Правилото важи единствено за секции с над 300 гласоподаватели.

В 9 401 секциите в страната ще се гласоподава машинно . С машини ще се гласоподава и в 273 секции, като за вота в чужбина са обезпечени 421 машини. По две устройства поради огромния брой гласоподаватели ще има в 1115 секции у нас и в 148 - зад граница. За да се обезпечи осъществяването на Изборния кодекс бяха закупени още машини за гласоподаване.

Решението за прекосяване от машинно гласоподаване към такова с хартиени бюлетини може да се взима само и единствено от ЦИК на база сигнал на СИК и РИК.

По закон - във всяка секция би трябвало да има подобаващ на гласоподавателите брой бюлетини. Отпечатани са над 7 млн. и 400 000 бюлетини .

В секциите с по-малко от 300 гласоподаватели по лист ще се гласоподава с хартиена бюлетина . Машинно гласоподаване не се създава и при гласоподаване с преносима изборна кутия в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, както и в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР