В 49-ото Народно събрание ще попаднат 5+1 формации. Ще има

...
В 49-ото Народно събрание ще попаднат 5+1 формации. Ще има
Коментари Харесай

Тренд”: ГЕРБ водят обединението между ПП и ДБ и на предстоящия вот

В 49-ото Народно заседание ще попаднат 5+1 обединения. Ще има на практика паритет сред ГЕРБ и обединяването сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Това демонстрира проучване на социологическа организация „ Тренд ”, направено сред 4-11 февруари измежду 1003 интервюирани на възраст над 18 години.

Според данните предизборната коалиция съумява да събере електоратите на Политическа партия и Демократична България, като не се записва отлив поради обединяването, само че към този момент не регистрират и бонус от него.

На трето място остава Движение за права и свободи с 12.8%, следвани от „ Възраждане “ с 11.9% измежду гласуващите. Пета в подредбата е Българска социалистическа партия с 8.9%. Реални шансове за парламентарно посланичество резервира „ Български напредък ” с 4% от гласуващите. Предизборната акция ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев, считат социолозите.



Над 3%, само че под бариерата от 4% остава „ ИТН “. Опцията „ не поддържам никого “, която ще участва и в самия избирателен ден, продължава да събира относително висок % (4.8%), регистрират социолозите.

Оценката за работата на държавното управление и президентът през февруари отчасти възвръща записания януарски спад, което е всекидневно за празничните дни, упованията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги. Преобладават негативните оценки както за държавното управление, по този начин и за президента. През февруари 26% от българите дават позитивна оценка за работата на държавното управление, а 58% негативна. Президентът Румен Радев печели 43% позитивна оценка, само че и 47% споделят отрицателна.



Встъпването в служба на първия длъжностен кабинет на Гълъб Донев, най-вече доверие има министър председателят Донев (40%). Първите пет министри с най-високо позитивно отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното държавно управление. След тях се подреждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%). Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на изследването стартира ден след встъпването в служба на новия министър на културата Найден Тодоров, който предстоящо към този момент е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Резултатите не регистрират втория лист със глобени лица по закона „ Магнитски “, който беше оповестен на 10 февруари следобяд, тъй като допитването е приключило на 11 февруари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР