В 48 населени места в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен

...
В 48 населени места в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен
Коментари Харесай

48 населени места в Северозападна България са без обществен транспорт

В 48 обитаеми места в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч няма публичен превоз, сочи отчет на Сметната палата. Така доста хора мъчно съумяват да стигнат до работа. А достъпът им до обучение и опазване на здравето е стеснен.


В селата от община Ружинци рейсове няма най-малко от 15 години. В Дражинци хората са затруднени да се придвижат даже до общинския център, а до по-големите обитаеми места въобще не стигат.
" До Ружинци одиме пешком, даже за 20 лв., с цел да си теглиме пари от банкомата. Пет километра натам и пет километра насам, 10 километра общо. " " Кой със транспорт, кой пешком, кой с каруца, кой със колело и ей по този начин. "
Другият метод за превоз е с нерегламентиран транспорт. За възрастните хора е и много скъпо.
" Плаща и по частен път, заплаща и го возат. "
Има хора, които поради неналичието на транспорт не излизат с години от селата.
" Не сме скоро пътували, преди две години, като брачният партньор ми получи удар, тогава сме били и в този момент не пътуваме. "
Надяват се на публичен превоз, даже и да не е постоянен.
" Трябва най-малко веднъж в седмицата да има транспорт и човек, че си направи сметка. "
През друго село Тополовец е пътят за столицата. Транспортна връзка с огромните градове в страната има, само че не и с центъра на общината.
Сашко Здравков, кмет село Тополовец: " Минават към 25 рейса - сутринта от 5:00 за София, всеки ден има за София рейсове, всеки ден има за Бургас рейсове, всеки ден има за Плевен рейсове. "
Проблемът с превоза в Ружинци е от десетилетия, тъй като пътуващите са малко и съгласно превозвачи линията не е рентабилна. От Общината оферират друго решение - рейсът, който вози до работните им места учителите, да покрива и публичния транспорт в селата.
Александър Александров, кмет на община Ружинци: " Да изградим една транспортна скица и първоначално да пуснем едно автобусче понеделник, сряда и петък, тъй че да може хората към 8:30 - 9:00, т.е. към девет и нещо да бъдат в Лом и вероятно към 13:30 - 14:00 да се върнат тук, с цел да бъде рейсът, да транспорти още веднъж учителите до Видин. "
Докато публичният превоз потегли още веднъж, хората, които ще го употребяват, остават все по-малко, тъй като селата обезлюдяват.
Автори: БНР - Радио Видин Анжела Каменова, БНР - Радио Видин, Станислав Калинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР