В 41-вия ден от антиправителствени протести остават блокирани три възлови

...
В 41-вия ден от антиправителствени протести остават блокирани три възлови
Коментари Харесай

Въпреки недоволството: В 41-вия ден от антиправителствени протести блокадите в София остават

В 41-вия ден от антиправителствени митинг и остават блокирани три основни кръстовища в София – Орлов мост, пред СУ „ Св. Климент Охридски “ и сред Министерски съвет и Президентството.



Рано тази заран се организира акцията „ Събуди се, ЦИК ! “, проведена от някогашния омбудсман Мая Манолова пред постройката на Централната изборна комисия в поддръжка на машинното гласоподаване.

Към обсада на входа на ЦИК към 8,30 часа пристъпиха митинг иращи и представители на гражданско придвижване БОЕЦ, обявявайки, че комисията позволява изборни измами. Те упорстват за нов избирателен кодекс и цивилен надзор върху изборния развой. За през днешния ден в 10 ч. има планувано съвещание на ЦИК и митинг иращите упорстваха да бъдат позволени на съвещанието.
Мая Манолова и нейни поддръжници се причислиха към обсада та, което провокира словесна престрелка с паралелната акция и рецензии към някогашния омбудсман.

В последна сметка митинг иращите не бяха позволени на съвещанието от компактен полицейски кордон и към 10 часа поеха назад към палатковия лагер на Орлов мост, откъдето пристигнаха пред ЦИК.

Напрежение нямаше, въпреки че постройката стана следващата институция, замеряна с яйца и домати.

Нощта минала без напрежение и провокации, описаха пред БНР стачкуващи от палатковия лагер на Орлов мост.

Протестиращите разясниха и снощния случай със счупването на предното стъкло автомобил в региона на посолството на Румъния и попитаха къде е била полицията и за какво органите на реда са пристигнали 40 минути по-късно:

„ Въпросът е къде е била полицията и по какъв начин е била позволена кола в концентрацията на хора. Когато една кола желае да премине през група от хора, първичната реакция на всеки е да си резервира живота, адреналинът се качва, тъй че това беше чиста провокация. Трябва да се признателни, че и от двете страни няма потърпевши. Ако полицията си беше свършила обикновената работа да отдели придвижването, нямаше да се стигне до такива нелепости “;

„ Полицията просто отхвърля да стопира придвижването там и съгласно мен е безусловно преднамерено. Това е разпореждане от по-високо равнище. Искат да понижат поддръжката за митинг а по този метод “;

„ Няколко пъти са я подканвали да спре, само че тя не е спряла. Нормално е да ти счупят колата в такава обстановка, в случай че е имало заплаха за живота на някой. Това, че има деца и митинг иращите не са спрели също е неточност, само че въпреки всичко считам, че това е провокация. Смятам, че тя е пратена там “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР