В 41 висши училища ще може да се , съобщиха

...
В 41 висши училища ще може да се , съобщиха
Коментари Харесай

Матурите стават вход за 41 университета

В 41 висши учебни заведения ще може да се, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Оценките от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и стопанска система, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, непознат език и по някои от останалите предмети ще могат да се употребяват за вход в 41 висши учебни заведения за образователната 2021-2022 година. В университети, които оферират образование по повече професионални посоки, с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, Великотърновският университет „ Св.св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “, Русенският университет „ Ангел Кънчев “, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски “ и Югозападният университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград.
 МОН, изрично: Външно оценяване за 4,7 и 10 клас ще има МОН, изрично: Външно оценяване за 4,7 и 10 клас ще има
„ Външното оценяване след 4 и 10 клас е наложително по закон, тъй че от гледна на това то няма да отпадне “, разяснява пред...
Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия „ Димитър А. Ценов “ в Свищов с резултати от всички матури още веднъж ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да аплайват за 25 разнообразни специалности с резултатите от изпитите по химия и запазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература.
Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще одобряват студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в множеството си специалности. В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по доктрина и процедура на специалността за подготовка в учебните заведения по изкуства за избрани специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по специалност. В Националната спортна академия (НСА) ще одобряват с оценка от ДЗИ в специалности „ Спорт “, „ Физическо образование “ и „ Кинезетерапия “. С матура ще се влиза и в Академията на Министерство на вътрешните работи за някои специалности, по които образованието е задочно. Няма да може да се кандидатства единствено с резултатите от ДЗИ в останалите 11 от 52 упълномощени висши учебни заведения. Сред тях са НАТФИЗ, Нов български университет, НХА, Военна академия „ Георги С. Раковски “, както и по военните специалности във военните учебни заведения във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е обстановката и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се употребяват при образуване на спортния бал при специалностите „ Здравен мениджмънт “ „ Логопедия “ и „ Медицински оптик “ в Медицинския университет във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с избран коефициент ще взе участие оценката по биология от матурата, само че не за всички специалности.
Информация за признание на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентската акция 2021 година в упълномощените държавни и частни висши учебни заведения е оповестена на страницата на МОН по висши учебни заведения и по специалности на адрес:
Начините на балообразуване за специалностите се дава от съответното висше учебно заведение.
 Десетокласници желаят анулация на матурите Десетокласници желаят анулация на матурите
Ученици желаят матурите след десети клас да бъдат анулирани тази година. Те към този момент са събрали в петиция с над 13 000 подписа, предава БТВ....
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР