В 4000 секции у нас, където се гласува на хартия,

...
В 4000 секции у нас, където се гласува на хартия,
Коментари Харесай

Ченчев: В 4000 секции у нас, където се гласува на хартия, БСП е на трето място

В 4000 секции у нас, където се гласоподава на хартия, Българска социалистическа партия е на трето място. Това разяснява за " Твоят ден " Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

" С хартиената бюлетина даваме право на избор - всеки да гласоподава както желае. Признахме си грешката - имаме учредения да се съмняваме в машинния избор. Надписът " дневникът е фалшифициран ", който излезе, още отрязъците не са ни предоставени. Когато се отвори Изборен кодекс, се позволяват и неточности ", уточни той.

По думите му ще се дебатира и концепцията за видеонаблюдение по време на изборите. " Предложението на Движение за права и свободи за сканиране на бюлетината и отчитане на гласа електронно към този момент съществува в някои страни. Бихме подкрепили рационално предложение, осигуряващо честността на вота. Защо при съществуването на машини говорихме за пазаруване на гласове? И то в секции с машинно гласоподаване. Ние ще седнем и ще приказваме с Политическа партия за втори мандат, макар разликите ни по някои позиции ", попита Ченчев. И сподели още, че е необичайно партията на Петков и Василев хем да поддържа 6 милиарда заплащане за самолети, хем да желае 3 милиарда за обществен пакет.

Според него нищо не трябва да се крие от българския гласоподавател. " Аз съм " за " прозрачността. Има и вид - видеонаблюдение, не се допира бюлетината, демонстрира се по какъв начин е гласувано на видеото и се брои идната, по този метод. Въпросът е дали видеонаблюдението дава отговор на условията за опазване на тайната на вота и дали ще е през целия избирателен ден или единствено при преброяването. Ако е през целия ден, може хората да се притеснят ", разяснява той. И добави, че Българска социалистическа партия към момента не е обсъждала тематиката за електронен избор и няма по какъв начин да има позиция в публично разискване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР