В 40-градусовите жеги десетки селища са без питейна вода или

...
В 40-градусовите жеги десетки селища са без питейна вода или
Коментари Харесай

На сухо: Как се живее в юлската жега без вода?


В 40-градусовите жеги десетки селища са без питейна вода или са застрашени от воден режим. С нарушено водоснабдяване са в градовете Бобошево, Радомир и Омуртаг и в още 65 села в 12 области, което визира съвсем 35 хиляди души, демонстрират данните на районното министeрство.

Основните аргументи - понижен дебит на водоизточниците, повреди и продължителното засушаване, само че и повишеното ползване за поливане и други цели. За всекидневието без вода описват нашите кореспондентите.



Във Велико Търновско от безводие страдат селищата на четири общини - Павликени, Елена, Сухиндол и Свищов.

Преди 4 години Василена Маринова и брачният партньор ѝ напущат града и се откриват в свищовското село Българско сливово. От началото на юли са два дни с вода, два дни - без. „ От 8 до 8, това не е ток да го пуснеш и той да тръгне. Водата, нищо не потича. Или ще е кална, мътна, мощно казано потейна “, споделя Василена.



От общо 15 селища в община Свищов, с изключение на Българско Сливово, на режим са още 5 села.

„ Вода има, само че ние не можем да ги достави до разпределителната мрежа на обитаемото място. За мен би трябвало да се направи едно картографиране, би трябвало да се създадат едни зони на България и да се влага там, където в действителност проблемите с годините не са решени “, споделя кметът на Свищов Генчо Генчев.

Виновни за режима са амортизираната ВиК инфраструктура и неналичието на задоволително вода през сухия летен интервал. Водното сдружение чака пари от страната, а регионалният има проект.



„ Заедно с общинското управление, дружно с кмета на селото, с представители на ВиК, с общи старания да организираме някакъв работен проект “, споделя той.

Вода по десетина минути дневно. Така ни посреща Недялко Станев от добруджанското село Стожер. „ Не можем да се изкъпем. Аз до момента в който вляза и пусна водата и тя стопира. Бойлерът не дръзвам да го оставям да загрява, тъй като може да гръмне “, споделя той.

Причината е, че няма вода долу в каптажите. Кметът на общината е забранил потреблението на вода за поливане. Основните водоснабдителни системи в страната са на повече от 50 години, показаха от районното ведомство

„ Министерство на регионалното развитие търси решения за създаване на нови водоизточници, за понижаване на загубите на вода във водопроводните мрежи, за ограничение на нерегламентирано водопотребление, надзор върху потреблението на водата за поливни цели и други “, показват от Министерство на регионалното развитие.

Дотогава семействата на изсъхнало търсят избавление в кладенци и туби.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР