В 4 области на Украйна под руски контрол втори ден

...
В 4 области на Украйна под руски контрол втори ден
Коментари Харесай

Втори ден на референдуми в 4 области на Украйна за присъединяване към Русия

В 4 области на Украйна под съветски надзор втори ден се организират референдуми за присъединение към Руската федерация. Кремъл разгласи, че след допитванията Русия ще преглежда като нахлуване против личната си територия опитите на Украйна да си върне контрола, съобщи БНР.

Т. нар. референдуми се организират в сепаратистките райони Донецк и Луганск и в следените от съветската войска Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември. Украинските управляващи оповестяват, че на хората е неразрешено да напущат окупираните територии, до момента в който върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а чиновници са заплашвани с уволняване, в случай че не вземат участие във вота.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани света да осъди " псевдореферендумите ".

" Светът ще реагира безусловно заслужено на псевдореферендумите - те ще бъдат изрично наказани, както и на незаконната готовност, която окупаторите сега се пробват да осъществят в Крим и други елементи на Украйна, които към този момент управляват. Това не са просто закононарушения против интернационалното право и законите на Украйна. Това са закононарушения против съответни хора, против нацията. "

След допитванията Русия ще преглежда като нахлуване против личната си територия опитите на Украйна да си върне контрола над окупираните региони, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му в случай че тези територии се причислят към Русия, там ще стартира да работи съветската конституция.

Според Запада референдумите са нагласени.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че Вашингтон в никакъв случай няма да признае украинската територия като нещо друго от част на Украйна. В изказването си Байдън добави, че Съединените щати ще работят със съдружниците и сътрудниците си за налагане на спомагателни бързи и тежки стопански наказания за Русия.

Лидерите на страните от Г-7 приканиха всички страни да " отхвърлят изрично тези псевдореферендуми ".

Европейският съюз също към този момент изрази позиция, че няма да признае резултатите и приготвя нов пакет наказания.

Китай приканва за ценене на " суверенитета и териториалната целокупност на всички страни ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР