В 4 кметства балотажът е между трима, заради еднакви резултати

...
В 4 кметства балотажът е между трима, заради еднакви резултати
Коментари Харесай

5900 ще са секциите с машини на вота в неделя, ако бъдат сертифицирани

В 4 кметства балотажът е сред трима, поради идентични резултати на втория и третия

" В към 5900 ще се гласоподава с машини в неделя. ЦИК прави всипко належащо, с цел да има гласоподаване с машини в неделя. В непрекъсната връзка сме с МЕУ и двата института. Надявме се в най-кратък период да бъде подписано решението за удостоверяването ". Това сподели на брифинг представителят на ЦИК Росица Матева. На уточняващ въпрос по кое време е рационалният период за решаването на въпроса, тя отхвърли да отговори. Ще се конфигурират по-мако машини, всички работим по този начин, че да се случи машинното гласоподаване, добави Матева. Днес с в 16 в министерството на електронното ръководство ще бъде осъществено доверено създаване на кода, поканени са и представители на политическите сили.

Всички 265 ОИК са предали в ЦИК в законния период протоколите от изборните резултати, прави се наново въвеждане.

Гласували са 2 713 979 гласоподаватели, или 44,94% от всички, които имат право на глас. През 2019 година активностт е била 49,76%, а през април гласа си садали 2 683 606, което се равнява на 40%. С помалко от 100 хиляди с повече гласувалите в този момент, посочи Матева.

В неделя за втория тур ще бъдат разкрити 7250 секции за гласоподаване. Това не е окончателният брой, защото до последно ще се откриват такива и в лечебни заведения и други

За втория тур в надпревата остават 451 кметове на кметства и 31 на региони. В 4 кметства балотажът е сред трима претенденти, тъй като вторият и третият са с идентичен резултат.

ЦИК разгласи окончателните данни от първия тур на локалните избори. Вече е ясно кои са спечелилите в общинските препоръки и в огромна част от дребните обитаеми места.

Общо 30 231 души бяха претендентите за общински съветници, а 1353 - за кметове. 445 претенденти пък пробваха да оглавят региони в София, Варна и Пловдив, а 6924 бяха а в конкуренцията за кметове на кметства.

Най-вероятно Асен Василев още веднъж няма да е в изборния лист като от ЦИК припомняха, че той се изготвя от общинската администрация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР