В 4,54 ч. тази сутрин у нас настъпи астрономическата есен

...
В 4,54 ч. тази сутрин у нас настъпи астрономическата есен
Коментари Харесай

Вече официално е есен, чакаме до дни и първия сняг

В 4,54 ч. тази заран у нас настъпи астрономическата есен с есенното равноденствие, един от най-почитаните дни още от древността, зареден с доста сила, мотив още от езически времена за устройване на някои от главните календарни фестивали и значими обреди, свързани със земеделието и плодородието. И въпреки да е денят на равноденствието, денят към момента е с десетина минути по-дълъг от нощта, като продължава непрекъснато да понижава.

Днес в България ще доминира променлива облачност, по-значителна в часовете до обяд. Ще духа слаб до сдържан запад-северозападен вятър, който вечерта в източните региони ще се ориентира от изток, а в останалата част от страната ще стихне.

Максимални температури сред 26° и 31°, малко по-ниски по морския бряг. Минималните температури ще са най-вече сред 11° и 16°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, с повече слънце в следобедните часове, без превалявания. Ще духа сдържан северозападен вятър, който до вечерта ще се ориентира от изток. Максимални температури 23-25°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива и превалявания са малко евентуални. Ще духа сдържан запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 22°, на 2000 метра – към 15°.

До дни след настъпването на астрономическата есен се чака да падне и първи сняг за сезона поради внезапното захлаждане и то в някои високи елементи от планините.

През първата половина от новата седмица времето ще бъде много динамично, с чести промени напразно и температурите. Облачността ще е променлива. През нощта против понеделник вятърът ще се ориентира от югозапад, в източна посока, ще е сдържан.

В понеделник температурите краткотрайно ще се покачат, повече в източната половина от страната, където тук-там ще доближават 30°-33°. В северозападните региони, където след обяд вятърът ще се обърне от северозапад, ще стартира намаляване на температурите.

През нощта против вторник вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Във вторник ще бъде много прохладно и ще нахлува леден въздух. Температурите внезапно ще се намалят и дневните няма да надвишават 15°-20°. Само на обособени места, основно в източните региони, ще превали слаб дъжд.

През нощта против сряда вятърът краткотрайно ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток. Облачността ще бъде по-често забележителна, само че единствено на обособени места, основно в Източна България ще превали слаб дъжд. По най-високите елементи на планините е допустимо да превали сняг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР