В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 г. Червената

...
В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 г. Червената
Коментари Харесай

25 октомври 1922 г. Край на гражданската война в Съветска Русия

В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 година Червената войска влизат във Владивосток. Корабите с остатъците от японските и белогвардейски войски два часа преди този момент са напуснали града.

След абдикацията на цар Николай II през февруари 1917 година и последвалата победа на болшевиките през октомври същата година, Русия е раздрана от кръвопролитен спор.

През февруари 1922 година частите на Червената войска минават в нахлуване в Далечния изток на Русия. Те отхвърлят предните елементи на съперника и на 10 февруари подхващат взлом на Волочаевската позиция. Три денонощия при температури от минус 35-градуса и дълбока снежна завивка червеноармейците непрестанно нападат съперника. Накрая защитата му е сломена. На 14 февруари Червената войска заема Хабаровск. Белогвардейците отстъпват зад неутралната зона под прикритието на японски войски. През септември 1922 година белите още веднъж се пробват да преминат в нахлуване, само че са разгромени.

На 24 октомври японското командване е насила да подписа съглашение с Червената войска за своите войски от Далечния Изток.

Ден по-късно пада и Владивосток.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР