В 394 училища днес има държавен изпит по теория на

...
В 394 училища днес има държавен изпит по теория на
Коментари Харесай

В 394 училища се провеждат изпити за професионална квалификация

В 394 учебни заведения през днешния ден има държавен изпит по доктрина на специалността и специалността за придобиване на професионална подготовка. Той се организира в професионалните гимназии, в междинни учебни заведения и профилирани гимназии за възпитаници, сполучливо приключили XII клас. 13 306 възпитаници от паралелки за професионално обучение са подали авансово заявление, оповестиха от пресслужбата на МОН.

Учебната 2020-2021 година е последната, в която учениците по свое предпочитание могат да заменят втория държавен зрелостен изпит с два - по доктрина и по процедура на специалността и специалността. От идната образователна година това ще бъде наложително за зрелостниците от професионални паралелки и изпитът ще бъде един, сплотяващ двата настоящи.

Държавният изпит по доктрина е писмена разработка по изпитна тематика и продължава четири астрономически часа. Темата се тегли във всяко учебно заведение и по нея пишат всички възпитаници в него, които се образоват за една и съща специалност и компетентност. Изпитните билети се приготвят от комисия по оценяване. Оценяването се прави от комисията в сходство с критериите, избрани във всяка национална изпитна стратегия за съответната специалност и компетентност. Всеки член на комисията прави оценка писмената работа, като вписва оценката си в самостоятелен протокол. За всяка писмена работа се изготвя критика. Обучаваните ще могат да се срещнат с рецензията в учебното заведение, в което са положили изпита. Оценката от държавния изпит по доктрина за всяка писмена работа се образува като средноаритметична от самостоятелните оценки на членовете на комисията с акуратност до 0,01.

Държавният изпит по процедура включва осъществяване на практическо задание и е с дълготрайност не повече от три дни и не повече от шест астрономически часа на ден. Всеки, който поставя държавния изпит по процедура, получава самостоятелно или групово практическо задание, в което се формулират критерии за оценяване в сходство с одобрените в националните изпитни стратегии.

Датите за осъществяване на тези изпити и периодите за подаване на заявките за всяка сесия се дефинират при започване на образователната година от шефа на учебното заведение. Всеки държавен изпит се счита за сполучливо положен при реализиране на половината от оптималния брой точки, избрани в националната изпитна стратегия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР