В 25 страни от ЕС се наблюдава сериозен недостиг на

...
В 25 страни от ЕС се наблюдава сериозен недостиг на
Коментари Харесай

Защо изчезнаха лекарства от аптеките

В 25 страни от Европейски Съюз се следи сериозен дефицит на медикаменти. Дефицитът у нас е почнал още от началото на декември. Какви са неналичията и по какъв начин ще бъде решен казуса - тематиката разясниха пред Българска национална телевизия Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки и Богдан Кирилов - изпълнителен шеф на Агенцията по медикаментите.
 
" Най-липсващото сега в аптечната мрежа са антибиотиците, изключително за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни и той се задълбочава във времето. Има и стотици медикаменти, които липсват, само че това не е от в този момент ", изясни Николай Костов и добави, че над 300 са изчезналите медикаменти.
 
В момента има усложнения в доставките на някои антибиотици и на инхалаторни артикули, които се употребяват за респираторни болести, сподели Богдан Кирилов.
 
" Системата, която наблюдава дефицита беше създадена от Министерството на здравеопазването и трансферирана към Агенцията по медикаментите. Тя е неповторима по рода си. До този миг такава в системата на опазването на здравето. Почти няма и аналог в другите европейски страни и в действителност има смисъл от нея. Системата обаче не работи дейно и би трябвало да бъдат направени законови промени ", уточни Кирилов.
 
Той изясни, че в системата са включени 63 продукта, които образуват забранителен лист за експорт. Продуктите, които са в този лист не дават отговор на сигналите, които постъпват в Министерство на здравеопазването и Агенцията по медикаментите. Системата наблюдава другите транзакции сред търговците на едро, аптеките и притежателите на позволения за приложимост.

Драстично нарастват медикаменти за настинка

Проверките, които се вършат са за наличностите у търговците на едро, има и инструкции за предпочитано разпределение на количествата, които са налични в търговците на едро към аптеките, посочи Кирилов.
 
 istock istock
Той добави още, че изключителни доставки на антибиотици се чакат още тази седмица и дефицитът ще бъде обезщетен последователно в границите на месец.
 
" Тази седмица започват доставки на част от лекарствените форми, под форма на суспензия, които се употребяват при деца, от групата на цефалоспорините. В идната седмица стартират доставки от пеницилините. Така, че уверението от страна на производителите, че в границите на месеца и началото на идващия ще има задоволително количества, които да компенсират това, което все още се получава като дефицит ", изясни Богдан Кирилов.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР