В 25 града на България въздухът е постоянно замърсен. Качеството

...
В 25 града на България въздухът е постоянно замърсен. Качеството
Коментари Харесай

Въздухът в 25 града е постоянно замърсен, много общини не считат това за проблем

В 25 града на България въздухът е непрекъснато нечист. Качеството му се усъвършенства, само че София към момента е най-мръсната столица в Европейски Съюз.
Това стана ясно по време на конференцията „ Проблеми и решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух " в столицата, проведена от министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Европейската комисия към този момент осъди България поради замърсен въздух в съвсем цялата страна. В момента държавното управление търси пролонгация, с цел да предприеме ограничения за справяне с казуса.
Министърът на околната среда и водите е безапелационен, че в България единственият съответен замърсител на въздуха са фините прахови частици.
„ Като махнем всички останали, с които нямаме проблем, този го имаме на практика съвсем на всички места. В 25 града се замерват непрекъснато равнища, които са над пределно допустимите по законодателство ", разгласи Димов, представен от бнт.
Министърът добави, че има кметове и общини, които не разпознават този проблем, или не го разпознават като задоволително сериозен и не му отделят внимание . Той добави, че това е проблем и поради незадоволително финансиране и даде образец с общините, които имат най-вече компликации - Видин, Монтана Враца, където има огромна безработица и малко финансови средства. По-малките общини нямат потенциал да дефинират казуса, нито да намерят решение, или да отделят средства за решаването му, означи Димов. Според него би трябвало да се увеличи гражданската интензивност.
Сред проблемите на национално равнище е забавянето на изработването на национална стратегия за качеството на атмосферния въздух, което ще докара до закъсняване на отпущането на ресурса от 115 млн. лева, планувани в Оперативна стратегия " Околна среда ", за този бранш, разясни министърът, представен от бтв.
Димов очерта два съществени казуса за високото равнище на фини прахови частици във въздуха - битовото отопление и превоза. За битовото отопление той сподели, че би трябвало да има ясни условия за наличието на пепел и сяра за продаваните горива, да е по-ниска влажността на дървесината, която се употребява за отопление и въглищата и брикетите да се продават пакетирани. Според министъра би трябвало да има явен режим за наказания, както и да се подтиква и поддържа подмяната на уредите за отопление.
По отношение на превоза, би трябвало да се води битка с изпускането на нездравословни излъчвания, като една от ограниченията е КАТ да може да отхвърля първа регистрация на коли с изчезнал катализатор. Друга мярка е КАТ да може да управлява по пътищата за съществуването на катализатор в колите. Трябва да се промени законодателството, тъй че пунктовете, които изкупуват боклуци, да не могат да изкупуват катализаторите.
Сред градовете с най-голямо замърсяване от последните дни са Видин, Монтана, Горна Оряховица, Бургас, Благоевград, Перник, Пловдив, Димитровград, Кърджали, Шумен. В столицата с изключение на кв. " Бояна " , нараснали правила на фини прахови частици са измерени в кварталите " Надежда ", " Хиподрума ", " Павлово " и " Младост ".
„ Причините са битовото отопление, автомобилният превоз, промишлеността и енергетиката " , добави еко министърът.
" Качеството на въздуха коства пари. Българското общество обаче не е готово да заплати доста " . Това съобщи министърът на превоза Ивайло Московски.
По думите му фамилиите у нас избират да купят 2-3 остарели коли, в сравнение с един нов автомобил , който да дава отговор на екологичните стандарти.
Московски уточни, че страната би трябвало да подтиква закупуването на повече екологични транспортни средства. Към момента обаче не е ясно от кое място могат да дойдат нужните пари.
Въпреки че институциите са на мнение, че въздухът в София става все по-чист, министрите ще се обединят към още оферти за възстановяване на равнищата на фини прахови частици.
Правителството се пробва да убеди Брюксел, че подхваща ограничения за справяне с казуса, с цел да получим пролонгация .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР