В 23 области в страната са разкрити COVID зони към

...
В 23 области в страната са разкрити COVID зони към
Коментари Харесай

COVID зони са открити в нови две области, пет остават без такива

В 23 области в страната са разкрити Коронавирус зони към 30 септември, оповестяват от Министерството на здравеопазването. В тях пациентите могат да получат клинични прегледи, лабораторни проучвания, рентгенови фотоси, както и да им бъдат предписани медикаменти за домашно лекуване. Най-много зони са разкрити в столицата - 18. Спрямо предходната седмица зони са разкрити в нови две области - Благоевград и Велико Търново. В пет области обаче изобщо няма Коронавирус зони: Видин, Кърджали, Силистра, Смолян и Търговище.

Списък с разкритите Коронавирус зони можете да намерите в атачмънта.

Кабинетите в диагностично-консултативни центрове (ДКЦ, някогашните поликлиники) и медицински центрове следва да дават на пациентите в неусложнено положение достъп до експерт. Целта е хората да потърсят помощ в точния момент, а и да не отиват до лечебните заведения, където натоварването е най-голямо.

В Коронавирус зона пациентът следва да получи електронна рецепта. Тя не може да е на хартия, тъй като от 1 юни медикаментите, които се покриват (напълно или частично) от Здравната каса, би трябвало да са единствено с електронна рецепта. Следователно, и софтуерът на компютрите в аптеките би трябвало да е в синхрон с новите благоприятни условия за безвъзмездни медикаменти за COVID-19. Списък на Касата сочи, че тя заплаща за 18 медикаменти за пациенти с ковид на домашно лекуване. Те са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и антигоагуланти (медикаменти, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци).

Ако опитът с Коронавирус зона за достъп до безплатните медикаменти се окаже несполучлив, то персоналният доктор не е решение. Общопрактикуващият доктор би могъл да изпише същите медикаменти, само че отивайки в аптеката, пациентът би трябвало да си ги заплати. Причината е, че отпущането на медикаментите без възнаграждение е планувано да бъде единствено от лекар-специалист, само че не и от общопрактикуващ доктор.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР