В 21 часа българско време тази вечер американският президент Доналд

...
В 21 часа българско време тази вечер американският президент Доналд
Коментари Харесай

Тръмп приема Борисов за среща на четири очи в Овалния кабинет

В 21 часа българско време довечера американският президент Доналд Тръмп ще посрещне премиера Бойко Борисов в Белия дом. Двамата първо ще беседват на 4 очи в Овалния кабинет, съгласно формалната стратегия за визитата на българския министър председател в Съединени американски щати. Това е първа аудиенция на Борисов от подобен сан в качеството му на министър председател в Съединени американски щати. До момента той е бил три пъти в Съединени американски щати, два от които за присъединяване във конгреси на Организация на обединените нации и един път на работно посещаване по покана на президента Барак Обама през 2012 година.

Разговорът ще бъде последван от разширена среща на междуправителствено равнище. От българска страна на масата за договаряния ще вземат участие  участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и стопанската система Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Сътрудничеството в защитата и сигурността, енергийна диверсификация, непознато въздействие у нас и сигурността на Черно море са тематиките, които се чака да преобладават диалозите.

Официалната аудиенция на Борисов в Съединени американски щати стартира през днешния ден по-късно с гала по поднасяне на венец на мемориала на Незнайния боец в националния гробищен парк Арлингтън. След това българският министър председател ще се срещне с вицепрезидента на Национални демократически институт Шари Браян и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

На диалозите с Тръмп довечера министър председателят ще удостовери уговорките на страната ни към срещата на върха на НАТО в Уелс от 2014-та за реализиране на бюджет за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт на страните-членки на Алианса – едно от главните претенции на американския президент Доналд Тръмп към съдружниците от Европа. България към този момент отделя 3% от Брутният вътрешен продукт за защита.

От пресслужбата на българското държавно управление означават, че договорите за американските изтребители Ф-16 ще донесат икономическо развиване на България.

В сферата на енергетиката ще се разисква импорт на полутечен газ, а министър председателят счита да изтъкне изгодите от плановете Балкански поток, газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция – България.

Търговията и съдействието в науката и образованието също ще са обект на диалози в Белия дом. От Белия дом оповестиха, че на срещата ще се разисква и сигурността на Черно море.

В диалог с публицисти в самолета на път за Съединени американски щати Бойко Борисов съобщи, че остава с непроменена позиция във връзка с милитаризацията на Черно море.

Българската делегация ще има и срещи в Американската комерсиална камара с представители на 15 компании, които са показали интерес към страната ни, измежду тях са колосите Google, Ей Ти енд  Ти, Майкрософт, Дженеръл Моторс.

Борисов и Тръмп ще застанат един до друг в емблематичната Розова градина на Белия дом – място, откъдето не един и двама американски президенти са отправяли значими послания към света. Така България ще попадне под прожекторите на международното внимание, тъкмо както се случва и с всеки различен водач срещнал се с американски президент.

Това не е първата среща на Тръмп с водач на страна от Централна и Източна Европа. Той одобри към този момент водачите на Вишеградската четворка, на Балтийските страни и на Румъния.

На този стадий изказване на американския президент не е планувано след диалозите на 4 очи.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР