В 21.00 часа българско време ще започне срещата между премиера

...
В 21.00 часа българско време ще започне срещата между премиера
Коментари Харесай

В 21.00 часа българско време започва срещата Борисов -Тръмп

В 21.00 часа българско време ще стартира срещата сред премиера Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Белия дом. Двамата ще обсъдят двустранните връзки в областта на сигурността, енергетиката и търговията. Това е първото посещаване на премиера по покана на президента Тръмп.

Още акценти от визитата - вижте от нашите пратеници във Вашингтон Александър Марков и Илия Иванов.

След няколко часа в Белия дом българският министър председател Бойко Борисов ще се срещне с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

В Овалния кабинет на четири очи двамата водачи ще обсъдят стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, методите за усилване на общите ползи в региона на сигурността и стабилността в Черноморския район, както и енергийната диверсификация на България.

Сделката за новите изтребители Ф-16, доставки на американски полутечен газ и изгодите от реализирането на плановете за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция се чака да бъдат измежду другите тематики, по които да приказват Бойко Борисов и Доналд Тръмп.

По стратегия и по протокол, българският министър председател ще бъде посрещнат от стопанина на Белия дом, ще последва двустранна среща и разширено съвещание на двете делегации.

Това е първото посещаване на премиера по покана на президента Тръмп. През 2012 година Борисов се срещна в Овалния кабинет с 44-тия американски президент Барак Обама.

В рамките на визитата си Бойко Борисов сервира към този момент венец на Мемориала на незнайния боец в Националния гробищен парк " Арлингтън " и се срещна с вицепрезидента на Националния либерален институт Шари Браян и Международния републикански институт Даниел Туининг.

В делегацията, водена от Бойко Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Чрез посланика си в София Съединени американски щати към този момент показаха концепцията си да изпратят екип от енергийни специалисти, които да оказват помощ на България да се трансформира в енергиен център на Балканите. Америка поддържа диверсификацията на бъдещите доставки на сила посредством построяването на интерконектора с Гърция и присъединяване на България в терминала за полутечен газ в Александруполис.

Кандидатстването на България за член на Организацията за икономическо съдействие и развиване и Еврозоната също ще бъдат насърчени от страна на Съединени американски щати.

Америка е стратегически сътрудник на България освен в областта на сигурността, само че и в енергетиката и търговията. Двустранната търговия през 2018 година доближи близо 1 милиарда щатски $ и означи 36% нарастване, като единствено за първите четири месеца на тази година доближи 412 млн. щатски $.

Какви ще са резултатите от диалозите сред Борисов и Тръмп - ще ви осведомяваме в идващите излъчвания вести.
 Борисов сервира венец на Мемориала на незнайния боец в парк Борисов сервира венец на Мемориала на незнайния боец в парк "Арлингтън " (ВИДЕО)
С 21 топовни салюта бе посрещнат българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация в Мемориала на незнайния боец в Националн...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР