В 2024 г. България встъпи с редовен бюджет, но и

...
В 2024 г. България встъпи с редовен бюджет, но и
Коментари Харесай

Нов Закон за съдебната власт – лятото на 2024 г.

В 2024 година България встъпи с постоянен бюджет, само че и с изменена Конституция. След измененията в Основния закон, които минаха гласоподаване преди празници предходната година с помощта на болшинството от некоалицията в 49-то Народно заседание - парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, правосъдният министър анонсира, че ще има напълно нов Закон за правосъдната власт.

Какви ще са главните заложени разпореждания в закона, ще се напише ли по-бързата писта или на коляно, ще се потърсят ли мненията на специалисти, съсловни организации, съдии и прокурори, ще се събере ли нужната поддръжка за него, ще попадне ли в окото на опозицията и на президента Румен Радев и ще влезе ли в спиралата на непрекъснато осъществяваните законодателни ремонти, News.bg беседва с двама народни представители от " Продължаваме промяната " - Стою Стоев, който е някогашен ръководител на Комисията по правни въпроси в Народното събрание и Васил Пандов, сегашен член на Комисията по опазване на здравето.

Стою Стоев изясни, че главното, на което ще стъпва новият Закон за правосъдната власт е на база на конституционните промени и сериозната промяна във висшия орган на правосъдната система - разделянето на Висшия правосъден съвет на два обособени органа. От тази позиция в последна сметка главните промени в закона ще бъдат свързани с тях - по какъв начин ще се случва бюджетирането вътре в правосъдната власт, по какъв начин ще се разпределя самото ръководство в правосъдната власт. Доста други промени също могат да намерят място в реформирането на закона за правосъдната власт - като командироването на магистрати и други въпроси.

" Тук сме още на стадий разработка на закона. Министерство на правораздаването споделиха, че в границите на 6 месеца ще бъдат подготвени с един подобен законопроект и може би юни-юли може би ще го забележим този законопроект и за публично разискване, и към този момент импортиран в Народното събрание ", разяснява Стою Стоев.

Васил Пандов добави, че в преходните и заключителните разпореди в Конституция е посочено, че срокът за приемане във всички законодателни актове, които касаят измененията в Конституцията са 6 месеца. Това е точно, с цел да може да се организира публично разискване за новия Закон за правосъдната власт. Министерство на правораздаването скоро би трябвало да е готово с плана на законопроекта и имам вяра, че ще има спор, изясни Пандов.

Стоя Стоев уточни, че освен на опозицията, само че и на много огромна част от съсловните организации ще бъде дадена думата и ще бъде съобразено тяхното мнение по новия Закон за правосъдната власт. Всички отзиви да бъдат разумни и съобразени с действителната цел на промяната, няма да има никакъв проблем да бъдат признати и оферти на опозицията в новия Закон за правосъдната власт. Няма да се лимитират правата и концепциите на народните представители, увери някогашният ръководител на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

Васил Пандов уточни и че не би трябвало да има подозрение, че новият закон за правосъдната власт ще бъде координиран с партиите в некоалицията - парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. " Нямам подозрение, че ще се реализира нужното единодушие и болшинство за Закона за правосъдната власт. Няма да има проблем като цяло, тъй като измененията следват измененията в Конституцията ", изясни Пандов.

Стою Стоев добави, че вместо опозицията бъде гръмогласна и на висок звук да реализира задачите си, институциите в България ще си свършат работата. Конституционният съд ще реши дали в действителност всички тези техни опасения са правилни или не, само че съгласно парламентарната група на " Продължаваме промяната " конституционната тъжба - на президента Румен Радев и на опозицията нямат почва, акцентира Стоев. Той не вижда и аргументи да се наложи несъгласие върху законите, свързани със правосъдната промяна.

Стою Стоев сподели още, че срокът, който е подложен за новия закон за правосъдната власт, е цел да се отговори на всички публични упования и да не се постанова да се вършат ремонти на поправките както се случва с бързото законодателство. Затова е нужно време, с цел да може правосъдната промяна да се случи деликатно, гладко и всичко да е както би трябвало, изясни още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР