В 200 професии в Германия има остър недостиг на кадри.

...
В 200 професии в Германия има остър недостиг на кадри.
Коментари Харесай

Германия спешно търси работници в 200 професии

В 200 специалности в Германия има изострен дефицит на фрагменти. Това е нов връх. Кои сектори търсят най-спешно служащи? И по какъв начин се отрази повишението на минималната часова ставка на 12 евро? Анализ на " ".

За една година броят на специалностите в Германия, изпитващи изострен дефицит на работна ръка, се е нараснал с 52, излиза наяве от нови данни на Федералната организация по труда. 200 от общо 1200 изследвани специалности в Германия страдат от дефицит на фрагменти. Това е нов връх, написа немската обществено-правна медия АРД.

Към засегнатите от казуса специалности, като грижите за болните и възрастните, на камиони, болничния личен състав и IT-сектора, в този момент се прибавят още няколко сектора: хотелиерството и ресторантьорството, металургията и превоза (шофьори на автобуси). През предходната година половината от незаетите работни места са били в някоя от изброените специалности, излиза наяве още от данните, представени от АРД.

Сериозно разминаване сред търсене и предложение

Проучването обаче демонстрира и какъв брой доста се разминават търсенето и предлагането, когато става въпрос за запълване на работни места: от записаните като безработни квалифицирани служащи единствено 26% са търсили работа в някоя от специалностите, в които има дефицит на фрагменти. Следователно, спрямо предходните години, на този непълен пазар на труда се следи все по-голям дефицит на квалифицирани служащи, показват от Агенцията по труда.

Данните се основават на извършен разбор на 1200 специалности, които са били изследвани по 14 индикатора. Сред тях са да вземем за пример това какъв брой дълго се задържат вакантни избрани работни места, каква е характерната за специалността безработица, по какъв начин се развиват заплатите в бранша и така нататък Ако най-малко шест от тези индикатори са " проблематични ", тогава приказваме за специалност, изпитваща апетит за фрагменти, прецизират от АРД.

Освен въпросните 200 специалности, страдащи от дефицит на работна ръка, от Агенцията следят други 157 професионални категории с тревожни индикатори, четем още в обявата.

Навлизането на изкуствения разсъдък ще промени трудовия пазар

Друго предизвикателство на пазара на труда е развиването на (ИИ). Ще има специалности, в които навлизането на тези нови технологии ще докара до закриването на работни места, в други пък ще пораждат нови.

Световният стопански конгрес счита, че заради бързото развиване на изкуствения разсъдък през идващите пет години ще настъпят обилни промени на трудовия пазар - една четвърт от всички работни места ще бъдат наранени от това развиване.

 Германия регистрира рекорден дефицит на квалифицирани служащи през 2022 година Германия регистрира рекорден дефицит на квалифицирани служащи през 2022 година

В най-голяма степен това важи за медиите и развлекателната промишленост, за обществената администрация, образованието, селското стопанство, опазването на здравето, енергетиката, хотелиерството и ресторантьорството.

Нови потребности ще зародят на първо място в региона на технологиите и цифровизацията, се споделя още в отчета, представен от АРД.

Повече пари за близо 6 милиона работещи в Германия

Развитието на заплатите е измежду критериите за това дали даден отрасъл би трябвало да бъде дипломиран като изпитващ дефицит на фрагменти. Нови данни на Федералната статистическа работа на Германия демонстрират, че повишението на минималното възнаграждение на труда се е отразило позитивно на 5.8 милиона трудещи се.
През октомври предходната година почасовата ставка в Германия беше вдигната от 10,45 евро на 12 евро, напомня в тази връзка АРД.
Най-голям е резултатът от нарастването ѝ в хотелиерството, в селското и горското стопанство и в рибарството. Повече дами, в сравнение с мъже са спечелили от новата почасова ставка - 18 % от работещите дами и 12 % от мъжете. Съответно в източните немски провинции повече хора са усетили нарастването (18%), против 14 на 100 в западните провинции, излиза наяве още от данните на формалната статистика.

Свива се секторът с ниско възнаграждение на труда

Делът на нископлатените работни места се е свил в резултат на увеличението на минималната работна заплата. За половин година той е намалял от 19% на 15%. Секторът на нископлатените работни места включва трудови правни отношения, при които заплащането е под две трети от междинната работна заплата.

Минималната трудова ставка беше въведена в Германия през 2015 година - тогава тя възлизаше на 8.50 евро за час. Тя се ползва за всички служащи над 18-годишна възраст, като се изключи учещите специалност (стажантите/чираците).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР