В 20% от случаите все още съвременната медицина не е

...
В 20% от случаите все още съвременната медицина не е
Коментари Харесай

Д-р Владимиров: За 20% от случаите медицината няма отговор на какво се дължи безплодието

„ В 20% от случаите към момента актуалната медицина не е дала отговор на какво се дължи безплодието. Технологиите обаче се развиват и в този момент с опцията да се мери яйчниковият запас на дамата, към този момент има вяра и за тези неизяснени случаи “. Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ първият инвитро експерт у нас доктор Явор Владимиров.

Той разяснява безплатната скринингова акция за премерване на яйчниковия запас. Кампанията, която се осъществя от Федерация „ " Български пациентски конгрес “ с поддръжката на Инвитро клиника „ София “, ще продължи до 24 юни поради огромния интерес.

В рамките на самодейността гратис към този момент са изследвани над 100 девойки и дами до 37-годишна възраст. Целта на акцията е младите девойки и дами да ревизират своите репродуктивни благоприятни условия.

По думите на доктор Владимиров към този момент има доказателства, че методите за премерване на яйчниковия запас са сигурни след извършено огромно изследване измежду хиляди дами в Европа и света. „ За да се дефинира функционалността на яйчника, би трябвало да се направи комплекс от проби, което не е доста трудоемко във времето, и посредством три значими параметъра да определим яйчниковия запас. Те се изследват с еднократен ултразвуков обзор и с едно кръвно проучване. Ако възрастта на яйчника е по-голяма от възрастта на дамата, тя не би трябвало да отсрочва забременяването. Ако дава отговор на възрастта й, тогава може да възнамерява по кое време да има дете, само че аз поучавам всички дами да не отсрочват, тъй като годините минават бързо, а на 35 е късно за първо дете “, посочи доктор Владимиров.

Той сподели още, че едва  на 38-40 години дамите вземат решение да замразят яйцеклетки, само че тогава е към този момент късно. У нас процедурата не се финансира по линия на страната. Държавата у нас финансира само заледяване на яйцеклетки при дами със злокачествено заболяване, което е позитивно.

„ Не всеки има финансовата опция да си направи проучване на яйчниковия запас. Това не е европейският метод да се оправим с демографската рецесия “, разяснява на собствен ред Иван Димитров, ръководител на Федерация „ Български пациентски конгрес “.

Целия епизод на подкаста можете да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР