В 19.00 часа българско време снощи в Белград започна 18-ят

...
В 19.00 часа българско време снощи в Белград започна 18-ят
Коментари Харесай

Протест на 1 от 5 милиона в Белград

В 19.00 часа българско време нощес в Белград стартира 18-ят цивилен митинг против сръбския президент Александър Вучич.

Множеството се събра пред постройката на държавното управление. Организаторите на митингите от сдружението "1 от 5 милиона " оповестиха, че няма да се насочат пред постройката на телевизия „ Пинк “. Малко преди началото на митинга водачите на опозиционния "Съюз за Сърбия " поставиха венец пред централата на „ Пинк “. До венеца имаше фотография на убития водач на косовските сърби през януари 2018 година в Косовска Митровица Оливер Иванович. До фотографията имаше надпис: "Ще разберем кой те трансформира от телевизия „ Пинк “ в цел. Пред множеството се обърнаха водачите на Демократическата партия и актьорът Бранислав Лечич.

Днес притежателят на Пинк Желко Митрович заплаши да "хвърли фекалии против протестиращите, в случай че се съберат пред малкия екран ". Малко по-късно Вучич предизвести, че "полицията в един миг ще би трябвало да реагира против насилието ". Според него "протестиращите желаят да провокират полицията ".

"Нашата цел е събаряне на диктатора. Ние не търсим конфликти с полицията. Те са наши чиновници ", сподели Лечич и добави: Да поздравим студентите, които се причислиха към нас и всички дружно да се отправим към Площада на Републиката, един от знаците на свободата и правовата страна.

На централния Площад на Републиката протестиращите демонтираха строителните огради по обичайния си маршрут и ги придвижиха пред кметството на Белград, като скандираха за оставката на президента Вучич и за заместник-кмета на Белград.

Шествието водеха водачите на опозиционния Съюз за Сърбия Бошко Обрадович и някогашният кмет на Белград Драган Джилас.

До интервенция на полицията не се стигна.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР