В 18 часа на 10 септември в Белия град ще

...
В 18 часа на 10 септември в Белия град ще
Коментари Харесай

Международният фестивал „Виа Понтика” започва днес в Балчик

В 18 часа на 10 септември в Белия град ще бъде поставено началото на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „ Виа Понтика ”. Фестът ще бъде публично открит от Красимир Ранков – ръководител на Сдружение „ Виа Понтика 2010 ”. След него на сцената на читалище „ Паисий Хилендарски ” ще излязат Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов, Христо Бонин и ще показват блестящия комедиен офис - трилър " Методът Грьонхолм ".

В дните от 10 до 18 септември в Белия град и ДКИ КЦ “Двореца “ ще си дадат среща студенти по изкуствата – художници, музиканти, артисти, от университетите на пет балкански страни - Черна гора, Сърбия, Македония, Румъния и България.

Своеобразен акцент във фестивалната стратегия тази година ще бъде калиграфията. Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за изкуства – Нишки университет, Факултета за приложни изкуства – Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата - Букурещ, и Националната художествена академия – София, в границите на форума ще се организира и креативно ателие по краснопис. Лектори и ръководители на ателието ще бъдат проф. доктор Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант, катедра „ Плакат и образна връзка “ в Националната художествена академия – София. В ателието ще имат опция да се включат поданици и посетители на Балчик.

Сред гостуващите събития на форума на младите в изкуството са фотографската галерия на Дамян Хаджииванов „ Маски? II ” и спектакълът „ Нирвана ” на Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев ” – Шумен, с присъединяване на Ирина Митева и Александър Евгениев.

„ Прелестите на изневярата ” и „ Плешивата певица ” са акцентите в театралния плакат на феста. В залата на Културен център ”Мелницата ” и в Каменна зала в Двореца ще се показват студенти, учещи актьорското майсторство, от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ” и от Университетски спектакъл - Нов Български Университет. Най-малките фенове ще бъдат очаровани със „ Седемте козлета и вълкът ” и „ Таласъмът Тропалан ”, показани от студенти от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ”.

Тази година обичайна галерия живопис ще сплоти създатели от Македония, Черна гора, Румъния и България.

Сред музикалните събития се отличават концертът на Пиано квартет „ Анимато ” от Факултета по музика на Университета по изкуства в Белград и взаимната изява на Дуо „ Колаж ” и ученици на Националната музикална академия „ Проф, Панчо Владигеров ”.

По концепция на уредниците на „ Виа Понтика ”, тази година присъстващите на събитията във фестивалната стратегия на интернационалния конгрес на младите в изкуството могат да изразят и съпричастността си към една благородна самодейност в Белия град – закупуването на роял за концертната зала в Културен център „ Мелницата ”. Идеята е на фондация „ Академия Класика ”. В концертната зала в „ Мелницата ”, реновирана по европейски план, се организират доста музикални събития, само че няма инструмент за клавирна музика. Осигуряването му се е трансформирало в идея за „ Академия Класика ”, към която се причисляваме и ние – уредниците на Международния фестивал на младите в изкуството „ Виа Понтика “. От дарения до момента са събрани 6 233 лв..

Финалът на Международния фестивал на младите в изкуството, който се провежда отСдружение “Виа Понтика - 2010 ” с изключителното финансово подпомагане на Община Балчик, е поверен на третокурсници от Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов ” от класа на проф. доктор Атанас Атанасов.

В заключителния концерт на 18 септември в читалището на Балчик ще бъдат показани песни от мюзикъли - MoulinRouge, Bourlesque, La-laland, NotreDamedeParis, BluesBrothers, WestSideStory, MAMMA MIA, JamesBond. /Радио Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР