В 17 родни общини няма нито една аптека и това

...
В 17 родни общини няма нито една аптека и това
Коментари Харесай

17 български общини – без аптеки. И да, болни там има, но илачи няма!

В 17 родни общини няма нито една аптека и това слага жителите им в сложната обстановка да търсят нужните им медикаменти от други обитаеми места, сигнализираха членовете на Българския фармацевтичен съюз след края на съвещанието на управителния си съвет, което се организира през уикенда в Стара Загора.

Проблемът не е нов и се задълбочава в годините, разяснява основният секретар на организацията Димитър Маринов, той е бил обсъден с управлението на НСОРБ, били са набелязани съответни ограничения за решаването му, само че на процедура това не се е случило.

Сред изпитващите на гърба си казуса е и селската община Опан в Старозагорска област, където са били водени голям брой диалози за разкриването на най-малко един обект, само че поради малобройност на жителите и близостта на регионалния център притежателите не са видели стопански интерес, напомня каращият следващ мандат кмет Гено Колев.

Според управлението на БФС казусът може да откри своето решението в случай че страната, посредством бюджета на НЗОК субсидира с по 500 лв. месечно всяка една единствена аптека в такива население места.

Това ще засегне все още към 470 обекта и ще коства в границите на 2,3 млн. Субсидията да се дава единствено за аптеки, работещи с със здравната каса, упорстват от съсловната организация.

По време на съвещанието е бил коментиран и казусът с подценяването и недоразбирането на работата на фармацевтите от страна на страната.

Участниците одобряват като мит изказванието, че към пандемичната конюнктура аптеките са забогатели. От бранша подсетиха, че и до през днешния ден страната не е подкрепила финансово фармацевтите, макар че те са експерти на първа линия в битката с ковид.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР