В 17 часа в понеделник, 24 април, изтече последният срок

...
В 17 часа в понеделник, 24 април, изтече последният срок
Коментари Харесай

Краят на сагата: Георги Гергов окончателно овладя Панаира в Пловдив

В 17 часа в понеделник, 24 април, изтече последният период на община Пловдив да попречва цялостното преодоляване от страна на Георги Гергов на " Международен панаир Пловдив ". Още 29% от акциите на в миналото държавното сдружение в този момент ще се влеят в следеното от Гергов " Пълдин туринвест " и с това то ще управлява съвсем 80% от апетитния актив от 360 декара в центъра на втория български град.По-рано през април Окръжният съд отхвърли да разгласи за противозаконен апорта на акциите на община Варна, поради неразбираемото и двусмислено решение на Общинския съвет в Пловдив, което съгласно съдиите е дало зелена светлина за апорта, макар изказванията на ГЕРБ и кмета в противоположното. Кметът Здравко Димитров като представител на общината трябваше да апелира пред Апелативен съд-Пловдив, само че на процедура удостовери тълкуванието на съда, като не внесе тъжба против решението в законовия период.

В 17 часа в понеделник, 24 април, изтече последният период на община Пловдив да попречва цялостното преодоляване от страна на Георги Гергов на " Международен панаир Пловдив ". Още 29% от акциите на в миналото държавното сдружение в този момент ще се влеят в следеното от Гергов " Пълдин туринвест " и с това то ще управлява съвсем 80% от апетитния актив от 360 декара в центъра на втория български град.

По-рано през април Окръжният съд отхвърли да разгласи за противозаконен апорта на акциите на община Варна, поради неразбираемото и двусмислено решение на Общинския съвет в Пловдив, което съгласно съдиите е дало зелена светлина за апорта, макар изказванията на ГЕРБ и кмета в противоположното. Кметът Здравко Димитров като представител на общината трябваше да апелира пред Апелативен съд-Пловдив, само че на процедура удостовери тълкуванието на съда, като не внесе тъжба против решението в законовия период.

Така благодарение на две герберски общини - Варна и Пловдив, едно частно сдружение с активи към 10 млн.лв, ще има цялостен надзор над един от най-апетитните държавни активи. " Няма смисъл " Очевидно никой в община Пловдив нямаше доста желание да реагира по мъчителния проблем. Иронично или знаково, в този ден самият кмет Димитров още веднъж отсъства, както се случва неведнъж в неговото ръководство и поради което даже водачът на ГЕРБ Бойко Борисов преди време.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски пък беше в командировка в София и несъответствуващ на телефона си. Ден по-късно пред локалните медии Родопски даде пояснение. " Няма смисъл, преценихме, че е ненужно да даваме пари по правосъдни каузи ", сподели той пред " Марица ", а пред Plovdiv24 оправда неналичието на дейности като изясни, че " има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме ", визирайки.
Реклама
В същото това решение обаче съветниците разпоредиха на кмета при положение, че апортът бъде утвърден от общото заседание на " Пълдин туринвест " (както и се случи), той да бъде обжалван. Това не беше изпълнено.

Така, за разлика от първият опит за апорт, когато се намеси Борисов и тъжба бе подадена в последния миг и след това, този път команда не пристигна отникъде и Гергов ще прибави към към този момент намиращите се в сдружението 50% акции и варненските 29% акции.

С това в " Пълдин туринвест " към този момент не една, а две общини ще могат да следят от близко по какъв начин Гергов взима решения, тъй като нито една от двете няма надзор върху сдружението. На процедура предприемачът ще може да взима независимо решения за ориста както на палатите, по този начин и на земята под тях. Хаосът в Общинския съвет Решението на Окръжен съд - Пловдив при започване на април тълкуваше неразбираемата воля на общинските съветници, които със свое решение от 19 декември разпоредиха на представителя на община Пловдив в " Пълдин туринвест " по едно и също време да гласоподава " за " апорта, само че и да упражни всички нормативни благоприятни условия за възпрепятстването му. Това се случи с гласовете на ГЕРБ и Автентична лява Българска социалистическа партия при втория опит на Гергов да апортира акциите.

След решението и несполучливите два опита да се организира нова сесия на съвета, на която да се гласоподава ново и ясно решение, апортът бе утвърден на провелото се общо заседание на " Пълдин туринвест " на 9 януари. Впоследствие тъжба от кмета Димитров беше импортирана в окръжния съд.
Реклама
Съдът е разгледал протоколите от неуместната сесия на общинския съвет, с цел да се обясни каква е действителната воля на общината. В своето решение съставът заключи, че доколкото е разисквана единствено точка 2 (която поддържа апорта), а не и точка 1 и 3 (които са израз на несъгласие), същите са неистинен, тъй като не са били изчетени при гласуването, с което съдът приема, че не е образувана воля в тази тенденция.

Тогава и Александър Държиков, ръководител на общинския съвет от ГЕРБ и Веселина Александрова от Демократична България разясниха, че съгласно тях такова решение не би се удостоверило от последващи инстанции, защото в никакъв случай не се четат предложенията, които са част от обществените материали към всяка точка от дневния ред. Следващи инстанции обаче няма да има.

Днес Държиков сбито разяснява пред " Капитал " че " една заинтригувана страна би трябвало да жали на последваща инстанция ", като изясни, че няма информация от страна на ГЕРБ да се плануват някакви следващи или паралелни дейности по проблема. Бъдещето след Панаира

По думите на Веселина Александрова юридически въпросът завършва. Няма други правни лостове, посредством които да се предотврати преодоляването на панаира от Георги Гергов, счита общинската съветничка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР