В 17 часа днес изтече крайният срок за депозиране на

...
В 17 часа днес изтече крайният срок за депозиране на
Коментари Харесай

Три дами в битката за омбудсман на Благоевград

В 17 часа през днешния ден изтече крайният период за складиране на документите на претендентите за публичен медиатор /омбудсман/ на Благоевград. Злата Ризова, Атанаска Янчева иДаниела Ангеловаса трите дами, коитоще се конкурират за поста, а спечелилият ще дефинират с гласоподаване общинските съветници.

Юристът Злата Ризова е добре позната на благовеградчани. Дългигодини общински консултант, със стабилен опит и административен потенциал, Ризова не рядко попадашев обектива, като труженик на истинността и фактор, с който се съобразявахаколегите и в Общински съвет.

Изявите и в локалния парламент бяха запаметяващи се поради публичните дела, които общинската съветничка Ризова бранеше сполучливо през годините, опълчвайкисе гневно на всяка неправда.Смела да показва волята и мнението си, Злата Ризова бе острието на всеки общински съвет, през който е предходна. Макар и отвън ОБС, Ризова и сега не е спряла да работи и се бори за дела, бранещи публичния интерес.

Атанаска Янкова е някогашен чиновник на община Благоевград, името и се свързва с редица културни събития, на които тя беше водещ. Запомнящ се е гласът й- експресивен, мощен и въздействащ.

Даниела Ангелова е чиновник в сектор " Общинска благосъстоятелност " в администрациятана кмета М. Байкушев. сега. Какво следва оттук насетне. Комисия ще разгледадокументитена кандидатите за поста, с цел да се увери, че всички дават отговор на условията. След това комисията щенасрочи дата за чуването им и утвърдените претенденти ще се показват пред Общински съвет, съветниците ще изберат бъдещия публичен медиатор. В Благоевград в последните две години няма такава служба, последният омбудсманбе доцент Валентин Василев.

Отговорна е ролята на омбудсманаи по тази причина изборът му е извънредно значим. Тойе без значение длъжностно лице, на което са предоставени функционалности да управлява спазването на законните права и ползи на жителите от страна на органите на изпълнителната власт и длъжностните лица на компании и институции. Обект на внимание най-много са хора или групи от хора, които не са мощни в обществото или са в уязвима обстановка и мъчно биха могли да се пазят сами (напр. деца, пациенти, жертви на принуждение

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР