В 17 ч. изборният ден в Истанбул, стартирал в 8

...
В 17 ч. изборният ден в Истанбул, стартирал в 8
Коментари Харесай

Изборният ден в Истанбул приключи, първи резултати след 21 ч.

В 17 ч. изборният ден в Истанбул, стартирал в 8 ч., завърши при забележителна интензивност на гласоподавателите, съобщи Анадолската организация.

Ако и след затварянето на секциите към момента има опашки от гласоподаватели, ръководителят на съответната изборна комисия ще ги преброи и допусне до урните. Дори всички от описите да са пуснали гласа си, урните не би трябвало да се отварят преди крайния час.

Докато Висшият избирателен съвет не вдигне възбраната за издание и лъчение на резултатите, никой няма правото да ги огласява. След 18 ч. има възбрана да се разгласяват и споделят вести, мнения и всевъзможни авторски текстове за гласуването с агитационен темперамент.

Във времето 18-21 ч. радиостанциите и всички вероятни медии ще могат да оповестяват само изказванията от Висшия избирателен съвет. Едва след 21 ч. медиите получават свободата за предавания и изявления.

Конституцията и изборният закон дават правото на турската ЦИК да отстрани тези забрани и преди 21 ч. довечера. Екзитпол няма, а и никой не смее даже алегорично да оповестява предварителни резултати.

Турските медии подчертават на обичайно високата изборна интензивност на жителите и разгласяват снимки и видеоматериали, снимали всеобщо спиране на отпуските, и хора, задръстили летища и автогари, завърнали се единствено поради вота. Баби с проходилки, заболели с коли за спешна помощ се добираха до урните. С право на глас в мегаполиса са 10 560 963 души, урните са 31 342, 62 от тях са в пандизите.

„ Това не са единствено избори за кмет на Истанбул, това е метод да върнем демокрацията “, съобщи претендентът от опозицията Екрем Имамоглу, който бе спечелил предходния избор от 31 март, само че бе заставен да напусне поста след възраженията на ръководещата партия, а Висшият избирателен съвет касира избора. Основният му конкурент Бинали Йълдъръм изиска амнистия от поддръжниците си.

Президентът Ердоган отиде да пусне бюлетина, съпроводен от брачната половинка си и изрази убеденост, че гласоподавателите в Истанбул ще вземат най-вярното решение за бъдещето на мегаполиса. Той сподели, че доста деликатно ще следи за резултатите от вота. От изявления в обособени медии преди дни стана известно, че той замисля да вземе бюджета на най-големия град в страната на свое еднолично предписание, което ще сложи кмета в позицията на фигурант. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР