В 16:30 часа българско време започва гласуването за президент на

...
В 16:30 часа българско време започва гласуването за президент на
Коментари Харесай

Преизбират Станишев за президент на Партията на европейските социалисти

В 16:30 часа българско време стартира гласуването за президент на Партията на европейските социалисти на конгреса в Лисабон. Единственият претендент за поста е някогашният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев.

Въпреки отхвърли на настоящия ръководител на левицата Корнелия Нинова в последния миг да взе участие в конгреса, в Лисабон е делегация от 10 индивида от Българска социалистическа партия, които ще гласоподават за българския претендент.
Корнелия Нинова лиши Станишев от гласа си на конгреса на ПЕС в Лисабон Утре на конгреса ще се гласоподава кандидатурата на Сергей Станишев за президент на европейските социалисти
Нашите социалисти няма да поддържат тестванията от документите, които се отнасят до приемането на Истанбулската спогодба и миграцията.

Общо 8 резолюции за превъзмогване на неравенствата ще одобри конгресът. Акцентът е в стопанската система и обществената политика, приходите и изтриване на всички неравенства.

„ Българска социалистическа партия не може да поддържа текстовете, които приканват за приемане на Истанбулската спогодба и двете ни писма ще бъдат отразени във връзка с други резолюции, като за тази за миграция има процедура, която е спазена и партиите заявяват по кои тематики да не се усещат обвързани”, изясни зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева.

Еврокомисарят Франс Тимерманс е претендент на ПЕС за ръководител на Европейска комисия, като на " Позитано " 20 имат някои разминавания с неговите позиции, като да вземем за пример Истанбулската спогодба. „ Всеки би трябвало да даде принос, ясно отчитайки разликите и по време на акцията тематиката за ратификацията няма да стои, изборите са най-важни”, уточни още Златева.

„ Ние сме тук за най-важното - да подкрепим Станишев, това е неповторимо постижение”, удостовери и Кирил Добрев.

На въпроса хвърля ли сянка отсъствието на Корнелия Нинова, Добрев отговори: „ 10 индивида сме тук, наличието или отсъствието на водача не е толкоз значимо...”

Кой е в Лисабон?

Конгресът на ПЕС е мястото, на което вземат участие министър председателите на Португалия, Испания, Албания, Румъния, Швеция, Македония, Малта.

Присъстват комисарите Корина Крецу, Федерика Могерини и Марош Шевчович.

Тук са представители на двете опозиционни турски партии – Народнорепубликанската и прокюрдската Демократическа партия на Селахатин Демирташ.

В конгреса на ПЕС в Лисабон вземат участие представители на 56 страни, в това число на Демократическата партия на Съединени американски щати и представители от Китай. Има 76 организации, синдикати и прогресивни неправителствени организации. Право на глас имат над 1000 делегати.

240 публицисти отразяват събитието.

Основната цел на конгреса е левицата да направи поръчка за спечелването на европейските избори и да излъчи идващото болшинство в европарламента, което да избере президент на еврокомисията, като Франс Тимерманс е претендентът на ПЕС.

Шансовете на европейската левица да завоюва изборите са огромни, макар че поради брекзит губи 20-те места на лейбъристите в Екологичен потенциал.

Бъдещите съдружни сътрудници, с които ПЕС ще договаря за болшинство в Европарламента, са либералите, зелените и социалистическите обединения - от партии като тази на Макрон, до леви политически сили като тази на Ципрас. ПЕС ще води и договарянията за ресорите в Европейска комисия.

Кампанията за избиране на Франс Тимерманс за президент на Европейска комисия се води от Сергей Станишев.

Какво печели България от кандидатурата на Тимерманс?

Успех на Тимерманс за България е голям бонус, тъй като той е огромен другар и бранител на страната ни в Холандия, която блокира приемането ни в Шенген.

Тимерманс има позитивно отношение и във връзка с отпадането на мониторинга.

Решението за Шенген следва скоро

В понеделник и вторник в Страсбург европарламентът би трябвало да гласоподава отчета на Станишев за приемането на България и Румъния в Шенген по всички и граници - суша, въздух и вода.
България влиза в Шенген по въздух през май 2019 година Тези упования потвърдиха импровизирано пред bTV източници от вътрешното ни министерство
Станишев е записал в отчета си, че България не се отхвърля от приемането по суша, тъй като е най-важно стопански за страната ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР