В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев

...
В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев
Коментари Харесай

15-и ден от руската инвазия: Западът осъди атаката срещу детска болница в Мариупол

В 15-ия ден от съветската инвазия в Украйна столицата Киев осъмна за поредна заран със сирени за въздушно нахлуване, съобщи Би Би Си. Малко след среднощ беше обявено и за нанесени удари по жилищни региони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол против болница за майки и деца пострадаха минимум 17 души. За момента няма доказани смъртни случаи.

„ Още не знаем броя на потърпевшите, само че се притесняваме от най-лошото ", разяснява изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. А генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш назова офанзивата „ ужасяваща “, както и прикани „ това безсмислено принуждение да спре “.

Руската офанзива против детска болница беше наказана и от Организация на обединените нации, Съединени американски щати и филантропични организации, измежду които и „ Лекари без граници “.

Нападението провокира възмущение в цяла Европа. Остро реагира и украинският президент Володимир Зеленски, който упрекна Русия в геноцид и прикани за налагане на още по-тежки наказания на Москва.

Външният министър на Англия Лиз Тръс, която е във Вашингтон за среща с американския ѝ сътрудник Антъни Блинкън, осъди нападението в Мариупол като „ безусловно неразумно и умопомрачително “. Тя отхвърли апелите на Украйна за налагане от Запада на зона, неразрешена за полети, тъй като това ще докара до директна борба сред НАТО и Русия, а това по нейните думи е нежелано.

1207 цивилни са починали по време на 9-дневната блокада на Мариупол, сподели кметът Вадим Бойченко.

От службата за правата на индивида към Организация на обединените нации оповестиха, че единствено за последното денонощие цивилните жертви са 89.

В телефонен диалог нощес английският министър председател Борис Джонсън даде обещание на украинския президент Володомир Зеленски да затегне още глобите против Русия. Зеленски написа в Туитър, че двамата с Джонсън са разискали също „ по-нататъшната поддръжка, в това число отбранителна помощ “.

Най-малко 35 000 цивилни са били евакуирани от обсадените украински градове през вчерашния ден, заяви още Зеленски във видеобръщение:

„ Три филантропични коридора разрешиха на жителите да изоставен Суми, Енергодар и регионите към Киев. Евакуацията би трябвало да продължи и през днешния ден с още три маршрута - за градовете Мариупол, Волноваха и Изюм “.

Спешно финансиране с 1,4 милиарда $ за Украйна е утвърдено от Управителния съвет на Международния валутен фонд. Със средствата ще се помогне на Украйна да посрещне незабавните потребности на платежния си баланс, които произлизат от последствията на продължаващата война.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че съветската инвазия ще докара до дълбока криза тази година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР