В 15-ия ден на войната ситуацията тук в най-големият град

...
В 15-ия ден на войната ситуацията тук в най-големият град
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV в болницата, приела пострадали от педиатрията в Мариупол


В 15-ия ден на войната обстановката тук в най-големият град в Западна Украйна – Лвов, е спокойна. Но не такава е обстановката към Киев. На изток от столицата се водят сражения. Поне по този начин твърди украинското министерство на защитата, което популяризира видео с трагични боеве в град Бровари. Там има украинска военна база.
Снимка: btvnovinite.bg

На фрагментите се вижда колона от съветски танкове, които попадат в засада. Според международните организации не може да се откри дали фрагментите са от днешния ден.

По информация на кмета на Киев Виталий Кличко половината от популацията на столицата към този момент е евакуирано.

Той и президентът Зеленски осъдиха офанзивата над детска болница в Мариупол в сряда. Към тях се причисли и Организация на обединените нации. Президентът на Украйна дефинира случая като „ оттатък безчовечие “.

Новородените бебета и децата с техните родители са изведени от атакуваната постройка. Детската болница и родилното поделение в Мариупол са ударени от съветска система за залпов огън. 17 възрастни са ранени. Трима са починали, измежду тях и дете.

„ Детска болница и родилно поделение – с какво те заплашиха Руската Федерация. Каква страна е тази, която се опасява от лечебни заведения и ги унищожава? Там да не би да имаше дребни бандеровци или бременни дами, подготвени да стрелят по Ростов? Да не би някой да е унижил рускоговорящ? Какво е това? Денацификация на болница? Това е оттатък безчовечие “, сподели украинският президент Володимир Зеленски.

Организация на обединените нации жигосах офанзивата в Мариупол. Според Москва болничното заведение била превърната във боен обект от радикали.

Най-голямата детска болница във Лвов приема пациенти от разрушените и затворени лечебни заведения - освен в Мариупол, а цялата страна.
Снимка: btvnovinite.bg

Заради заплахата от ракетни офанзиви и тук, лекарите са взели единствените вероятни ограничения – да облепят прозорците с тиксо, с цел да не се разпилян при бомбардировка и да посочат входовете на бомбоубежищата.

„ В момента за нашите пациенти всичко наподобява умерено, само че не можем ли да кажем, дали на следващия ден боевете няма да стартират и при нас, дали ще можем да им оказваме помощ? “, споделя доктор Олена Козлова, заместник-директор на болничното заведение.
Снимка: btvnovinite.bg

Болницата е профилирана в лекуване на деца с хематологични, онкохематологични и редки болести. Бойните дейности заварват хиляди дребни пациенти на животоспасяващо лекуване в цяла Украйна, което стопира ненадейно с началото на войната.

„ Почти две седмици живяхме в сутерена, тъй като непрестанно звучаха сирени. Ситуацията е плачевна, какво да ви кажа “, споделя Людмила, родител, емигрант от Киев.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Това е смут. Това е обезсърчение. Децата ми в този момент имат потребност единствено от успокоение – да не падат бомби върху тях. А през идващите дни ще заминем за Полша, където ни оферират цялостно лекуване “, добавя Альона, родител, емигрант от Харков.
Снимка: btvnovinite.bg

Освен в изискванията на претъпкана с пациенти и околните им болница, липса на санитарни материали и облекла, доктор Козлова приема екипа ни и в доста сложен персонален миг. 14-годишната й щерка през днешния ден отпътува сама за Полша, до момента в който тя остава във Лвов, с цел да избавя децата-бежанци от цяла Украйна.

„ Извинете ме! По компетентност съм онкохематолог. През целия си живот съм се борила за живота на децата, за здравето и живота на дребните пациенти. И бях щастлива, че успявахме да спасяваме десетки детски души. И в този момент пристигнаха тези, които лишават хиляди деца от правото им на живот. И освен децата – лишават живота и на доста други хора. Имам един въпрос: Как всичко това може да се елементарни? “, споделя доктор Козлова.

Заместник-кметът на Мариупол Серхий Орлов разгласи пред Би Би Си, че от началото на войната в региона са починали минимум 1200 души. Не всички са разпознати. Не е ясно какъв брой от тях са военни и какъв брой са цивилни.

Евакуацията в страната продължава. Този четвъртък бяха контрактувани седем коридори, няма информация дали от всичките тях е имало извеждане. По данни на украинските управляващи през вчерашния ден над 60 хиляди души са съумели да се реалокират на по-безопасно място.
  • По 40 лева дневно за хотелиерите, приели бежанци от Украйна
  • През последното денонощие у нас са влезнали 5800 украинци
  • Кадри от Космоса демонстрират разрушенията в Украйна
  • Татяна Пучкова: Ако имаше наказания за Русия през 2014 година, нямаше да се случи това сега
  • В Чернобил възвърнаха електрозахранването
  • Познания, самообладание и... вода: Как се обезврежда авиобомба (ВИДЕО)
  • Специалните пратеници на bTV описват: Какво в действителност се случи в Анталия (ВИДЕО)
  • Войната в Украйна: Въздушни удари по педиатрията в Мариупол
  • bTV показва: „ Силовиките на Путин “: Александър Бортников (ВИДЕО)
  • Лавров: Ние не сме нападали Украйна



За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР