В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с

...
В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с
Коментари Харесай

ВТОРИЯТ МАНДАТ: Президентът връчва папката на ПП-ДБ

В 15 часа през днешния ден президентът ще връчи досието с втория мандат на претендент за министър-председател, номиниран от " Продължаваме промяната " – " Демократична България ".

Шансът им да сформират държавно управление наподобява нулев след прекратените договаряния сред първите две обединения, които не се схванаха по какъв начин да продължи деветмесечното им общо ръководство и в бъдеще.

Липсата на единодушие изостри тона сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и провали опцията за кабинет с първия мандат. Финалът му беше през вчерашния ден, когато Народното събрание утвърди отхвърли на Мария Габриел да бъде министър председател, което даде зелена светлина за връчване на идващ мандат.

След като получи досието от президента, претендентът за министър председател на втората групировка може да я върне незабавно празна или да я задържи и да търси поддръжка за сформиране на кабинет в седемдневен период. Всички останали парламентарни обединения се оповестиха за предварителни избори.

При неуспех на втория мандат Конституцията планува още една опция. До седмица след връщането на втората директория президентът би трябвало да разпореди по собствен избор третия и финален мандат за сформиране на държавно управление на някоя от останалите четири парламентарни групи.

При неуспех на третия мандат президентът ще насрочи избори за нов парламент и ще назначи длъжностен кабинет, само че при напълно нови правила. След измененията в Конституцията Румен Радев може да избира длъжностен министър председател от лист с претенденти: ръководителят на Народното събрание, шефът или някой от тримата подуправители на Българската национална банка, ръководителят на Сметната палата или негов заместител, както и омбудсманът или негов заместител.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР