В 15 ч. ще има извънредно заседание на правителството, на

...
В 15 ч. ще има извънредно заседание на правителството, на
Коментари Харесай

Правителството ще внесе актуализация на бюджета в началото на август

В 15 ч. ще има изключително съвещание на държавното управление, на което ще бъде признато предлагането за актуализация на бюджета, заяви по време на чуване в Народното събрание през днешния ден министър председателят Стефан Янев. Тя би трябвало да бъде призната от депутатите в Народното събрание. Около общ проект за актуализация на бюджета се сплотиха в понеделник (26 юли) участниците в изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

По думите на Янев обособените министерства няма да имат проблем да действат обикновено без актуализация, само че обществените заплащания, ограниченията за бизнеса, за подкрепяне на здравната система в изискванията на зараза от COVID-19 няма по какъв начин да бъдат обезпечени за септември, в случай че актуализацията не се внесе в Народното събрание при започване на август. Иначе би било добре актуализацията да бъде импортирана от постоянно държавно управление, уточни Янев.

Премиерът осведоми народните представители, че неговият кабинет е заварил меко казано притеснителна финансова обстановка през май. " Установено е несистемно събиране на данъчни приходи, отстранен е следващ надзор на компаниите в страната, което разрешава да се натрупат големи дефицити в системата ", сподели той.

" Установихме, че огромна част от опцията за преструктуриране на бюджета, за разноски, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината ", сподели Стефан Янев.

За приходните организации служебният министър председател изясни, че е изработен разбор на активността на Национална агенция за приходите, който е посочил, че компаниите, получили обществени средства от публични поръчки и заплащания по стратегии на страната са със мощна централизация на обществените средства, като единствено през 2020 година страната е платила на частни компании 15.8 милиарда лв., от които 3.4 милиарда лв. са платени на 7 компании. Започната е инспекция на тези компании и техните подизпълнители. Отделно за интервала 2017 - 2020 година приходната организация е отписала 10 милиарда лв. по отминалост, а други 10 милиарда висят несъбрани.

Голяма част от възможноста за преструктуриране на бюджета за разноски, които не са заложени, е бил изразходван в първите 4 месеца на годината, изясни Янев във връзка бюджета за 2021 г.

На въпрос на Пламен Данаилов от " ИТН " с кои партии е била разисквана актуализация на бюджета и за какво в него са залегнали избори 2 в 1. Янев отговори, че е разисквана със обществените сътрудници.

" Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има задоволително пари и за двата сюжета. Моля, не влагайте политически подтекст ", разяснява той.

По мотив на глобените от закона " Магнитски " българи, оповестени при започване на юни, Янев, съобщи, че липсва нормативна база какво се прави при санкционен режим от друга страна, като прикани депутатите да се реши нуждата от закон в това отношение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР