В 14-дневен срок потребителите могат да върнат стока, закупена онлайн

...
В 14-дневен срок потребителите могат да върнат стока, закупена онлайн
Коментари Харесай

Шефът на КЗП разкри цялата истина за измамите на "Черния петък"! Ето какви права имате в 14-дневен срок след покупката!

В 14-дневен период потребителите могат да върнат стока, закупена онлайн по време на „ Черния петък “. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по отношение на провеждането на акцията „ Черен петък “, представен от " Фокус ". „ Веднага би трябвало да кажем, че потребителите могат да се възползват пълноценно от всички свои права, в това число от правото на отвод при онлайн извършването на покупки. Тоест могат да върнат закупената стока в 14-дневен период, както планува закона. В същия този период, търговецът е длъжен да им възвърне назад средствата, които са платили.

Също по този начин имат право и на претенция. За артикули, които могат да проявят недостатъци и така нататък, потребителите биха могли да предявят претенция пред търговеца и той е задължен да извърши съответния ремонт. Ако не успее да го направи, дължи назад получените пари “, разяснява Маргаритов. По думите му, в случай че някой се пробва да ограничи отговорността си, това е нарушаване и потребителите следва да упорстват и да се възползват от правата си по закон или и да алармират в КЗП.

„ Проверяваме комерсиалната мрежа с наши екипи и на правилото „ скришен клиент “. Също по този начин и онлайн пространството. Там в последно време има много примамливи предложения, които ревизираме дали са същински. Целта е да сведем до най-малко случаите, в които жителите, искащи да се възползват от промоционалната акция ще бъдат жертви на неточно комерсиално държание “, добави той.

Според него най-честите проблеми са свързани с това до каква степен тези понижения са действителни и най-често установените по време на такива акции нарушавания са точно такива. „ Тоест, търговецът или изобщо не понижава цената, а единствено твърди, че това е по този начин, или пък единствено няколко дни преди акцията „ Черен петък “ изкуствено завишава цената, с цел да може след това, анонсирайки % на понижение, да си продава стоката без действително това да е по този начин.

Нека жителите бъдат бдителни и във връзка с качеството на стоките, които купуват, защото не е изключено тъкмо в тези акции, когато се вършат огромни понижения на цени, стоките да са или с механически проблеми, или пък на правилото на така наречен пласиране на залежала стока и да не имат нужните характерности “, предложи ръководителят на КЗП.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР