В 14-дневен срок Министерството на здравеопазването трябва да внесе предложения,

...
В 14-дневен срок Министерството на здравеопазването трябва да внесе предложения,
Коментари Харесай

Липсата на лекарства: Здравното министерство ще предложи законодателни промени

В 14-дневен период Министерството на здравеопазването би трябвало да внесе оферти, които касаят целия развой по лекарствоснабдяването. Това съобщи в коридорите на Народното събрание ръководителят на Комисията по опазване на здравето Костадин Ангелов след края на закритото съвещание, на което бяха изслушани здравният министър и ръководителите на няколко институции по отношение на неналичието на инсулин и на други лекарствени артикули на територията на Република България.

И едно недоволство да имаме, това за нас е сериозен сигнал, обясниха от Министерство на здравеопазването

Заседанието на комисията продължи над четири часа.

Споменатото от Ангелов решение за ограниченията, които се чакат от отрасловото министерство, е взето единомислещо от комисията, удостовери той. Другото решение касае надграждането на СЕСПА.

Комисията взе решение да бъде основана система, която да следи в действително време съществуването на медикаменти при притежателите за позволение на приложимост, при търговците на едро, при търговците на дребно, сподели той. По думите му „ Информационно обслужване “ АД „ би трябвало да направи системата по този начин, че тя да не позволява благоприятни условия за промяна на данните, за тяхното манипулиране, за приключване на информация, която да бъде в интерес на компаниите “.

У нас от медикамента зависят 80 000 деца и възрастни, само че трайно решение на казуса - няма

На въпрос дали данните на Държавна организация „ Национална сигурност “ и Главна дирекция за битка с проведената престъпност, чиито ръководители бяха изслушани на днешното съвещание, са дали учредения за незаконни практики, Костадинов отговори: „ Абсолютно “. Има доста незаконни практики на компании, които изнасят лекарства от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е неразрешено, сподели той.

„ За огромна част от инсулините има наличност, няма регулаторни проблеми - като произвеждане, позволение за приложимост. В страната има налично налични количества, забавянето към аптеките е учредителен проблем, само че това са договорни връзки от частен темперамент “, сподели по-рано Богдан Кирилов, ИАЛ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР