В 14 ч започна евакуацията на български граждани от Одеса

...
В 14 ч започна евакуацията на български граждани от Одеса
Коментари Харесай

Първите 2 автобуса с българи от Украйна чакат на 10 км опашка на границата

В 14 ч стартира евакуацията на български жители от Одеса с рейсове, оповестиха за Клуб Z от Генералното консулство в Одеса. Днес са се събрали хора за два рейса, макар че имаше подготвеност да потеглят общо три рейса, изясни генералният консул Светослав Иванов. Причината е, че доста от записаните живеят в отдалечени места и не са могли да стигнат до Одеса.

Утре от 11 ч ще има нов транспорт за България.

В момента първите два рейса чакат на 10-километрова опашка на границата с Молдова и няма изгледи скоро да преминат макар полицейския конвой, който ги съпровожда.

За Киев, където са се записали 363 българи за евакуация, пътуват 4 рейса. В посолството ни в Украйна към този момент са настанени български жители.

" Посолството не е директно застрашено, защото няма стратегически обекти наоколо, само че има други закани – от цивилно население, други силови групи ", заяви зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

Къде ще бъдат настанявани българите и украинските жители бежанци, Министерство на външните работи сподели, че няма визия, тъй като не дава отговор за това. Бил организиран с Министерството на здравеопазването банален режим на влизане в страната, а взаимно с посолствата на Украйна, Румъния и Съединени американски щати в София било разговаряно за подпомагане при прекосяване на граничните пунктове.

Довечера постройката на Министерство на външните работи ще бъде оцветена в цветовете на знамето на Украйна.

От Министерство на външните работи още веднъж припомниха, че когато линиите на ситуационния център са заети, на жителите дава сигнал свободно, и да бъдат търпеливи.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР