В 13 области в Западна България е обявен предупредителен код

...
В 13 области в Западна България е обявен предупредителен код
Коментари Харесай

Синоптик: Валежите ще създават проблеми до края на седмицата

В 13 области в Западна България е разгласен сигнален код за интензивни превалявания и гръмотевични стихии. На доста места ще има обилни количества превалявания.

" Валежите ще не престават и до петък ще бъдат основно в западните и централните елементи от страната. Днес западно от София се падат към 30 литра на кв. метър. Валежи ще има и те ще основават проблеми ", каза синоптикът Петър Янков в ефира на " България заран ".

Валежите са приблизително сред 20 и 40 литра на кв. м и са с така наречен петнист темперамент.

" Ако вали на някакво място, на към 150-200 метра може да не падне и капка дъжд. Очакват се в този сезон. Някъде сумарно надвишават към 60-70 литра на кв. метър в западните региони. В събота и неделя се чакат превалявания и в източните елементи от страната. И по Черноморието ще вали, интензивно ще е в източната половина от България ", предвижда синоптикът за Bulgaria ON AIR.

Валежният интервал свършва в понеделник и стартира петдневен интервал с високи температури до 32 градуса, разгласи Янков. " Ще има летни стойности, напомнящи за образуване на лятната отмора ", добави той.

Южно от България обичайно температурите са по-високи, само че ще има и превалявания.

" Ще обгръщат и Гърция. Температурата на морската вода е сред 21-23 градуса. При нас също температурата на морската вода е относително добра за плажни процедури - от 21 до 22 градуса. Температурите ще се движат от 24 до 26 градуса. През почивните дни в планините ще има превалявания - Рила, Пирин. Неделя е по-подходящ ден за вдишване по планинските пътеки ", разяснява синоптикът.

По думите му предизвестията за интензивните превалявания, случили се през последните дни, са в доверителни граници.

" В рамките на тридневен интервал може да се заяви за интензивни превалявания и да се вземат ограничения. Знае се, че сме в подобен сезон, присъщи са такива извалявания. Почистването на оборудванията би трябвало да е регулярно ", подчерта Янков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР