В 13 области в неделя се проведоха частични местни избори.

...
В 13 области в неделя се проведоха частични местни избори.
Коментари Харесай

Кметовете на малки населени места пак стягат протест

В 13 области в неделя се организираха частични локални избори. Това беше първият избор у нас, който се организира на фона на пандемията от Covid-19. Междувременно Националното съдружие на кметовете готви нов митинг. Какъвто имаше и преди седмица в Калофер.

По в този момент настоящото законодателство дребните обитаеми места нямат бюджети и зависят от решенията на общините, а също по този начин нямат право на избор на собствен кмет – просто им се назначава кметски наместник.

От Управителния съвет на Националното съдружие упорстват за финансова самостоятелност и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 души по непрекъснат адрес. Недоволството им е поради неизпълнени задължения, които съгласно тях са били поети от държавното управление.

" Ние желаеме всяко обитаемо място да има финансова рамка и кметът да я извършва, акцентира ръководителят на сдружението – кметът на Калофер Румен Стоянов. Има дребни обитаеми места с под 350 индивида, които не разполагат със личен бюджет. Кметът на сходно място би трябвало да се моли за една стотинка, за една писалка, за метла, за кутия багра – за санитарния най-малко, който би трябвало да поддържа обитаемото място.

Искаме сами да си избираме кмета. Кметът на такива места е здравно лице, снабдител, всичко, което е належащо... Хората си дават дебитните карти на кмета да им тегли пенсията, да им заплати сметките, да им купи медикаменти... а в случай че не го познават този човек, по какъв начин да стане. В такива дребни места връзката е доста близка. Хората би трябвало да познават кмета си ", обобщава настояванията Стоянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР