В 13 населени места в страната на 10 март се

...
В 13 населени места в страната на 10 март се
Коментари Харесай

В 13 населени места в страната се проведоха нови и частични избори за кметове ОБЗОР

В 13 обитаеми места в страната на 10 март се организираха нови и частични избори за кметове, оповестиха кореспондентите на Българска телеграфна агенция.

Ето кой печели изборите и кой отива на балотаж:

В поповското село Еленово ще има балотаж на 17 март. На частичните избори през вчерашния ден в обитаемото място не бе определен кмет. Това заяви ръководителят на Общинската изборна комисия (ОИК) Галин Цанков.

Според решение, оповестено на уеб страницата на ОИК, до балотаж се позволяват Петър Арсов, повдигнат от партия " Българска социалдемокрация - Евролевица ", и Диян Станев от ГЕРБ.

Жителите на поповското село Еленово избират кмет

На вота през вчерашния ден Арсов е получил 67 действителни гласа, а съперникът му Станев - 49 гласа. Кандидатите за кмет на Еленово бяха трима.

За Пенка Йорданова от коалиция " Граждани за общината " своя глас са дали 26 гласоподаватели. До изборите в обитаемото място се стигна откакто определеният през есента на 2023 година кмет се отдръпна от поста по персонални аргументи.

Независимият претендент, повдигнат от Инициативен комитет, Димитър Димитров е новоизбраният кмет на пернишкото село Черна гора. Той е получил 52,63 % от гласовете на упражнилите правото си на глас. Това оповестиха от Общинската изборна комисия в Перник.

В селото се състояха избори за кмет на кметство, защото на локалните избори през ноември м.г. двамата претенденти, достигнали до балотаж, получиха еднакъв брой гласове. Другият претендент за кмет на Черна гора беше Даниел Петров от ГЕРБ.

Кандидатът на " Българска социалистическа партия за България " Валентин Черпоков е определен за кмет на село Забърдо. Това оповестиха от Общинската изборна комисия в Чепеларе. Черпоков печели вчерашните частични избори за кмет на родопското село с 74,3 % от гласовете.

За претендента на ГЕРБ Венцислав Сариев са дали своят вот 25,7 на 100 от гласоподавателите. Гласовете за Черпоков са 211, а за Сариев - 73. Валентин Черпоков печели осми мандат като кмет на Забърдо.

До частичните избори за кметското място се стигна след подадената оставка от определения на постоянните избори през 2023 година кмет Здравка Черпокова - Илиева, която е щерка на Валентин Черпоков.

С решение на Общинската изборна комисия в Чепеларе  Валентин Черпоков е премахнат от листата на съветниците на " Българска социалистическа партия за България " в Общинския съвет в Чепеларе, защото е определен за кмет. На негово място в Общинския съвет застава  Радомира Йорданова. Частичните избори в Забърдо се състояха при изборна интензивност от 81%.

Тодор Тодоров, повдигнат от ГЕРБ, печели изборите в село Житница, е посочено в решение на Общинската изборна комисия в Провадия, оповестено на уеб страницата ѝ. Той е подсилен от 177 гласоподаватели.

Със 71 гласа изборите в село Черноок печели претендентът на Движение за права и свободи Анифе Ахмед. До новия избор в двете села се стигна, откакто на втория тур на локалните избори на 5 ноември предходната година претендентите, достигнали до балотажа, получиха еднакъв брой гласове.

Елена Коцева, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на мездренското село Лютиброд. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция Общинската изборна комисия - Мездра.

За нея са дали своят вот 73 души от стигналите до урните гласоподаватели. Втори остана претендентът на партия " Български напредък ", за който гласа си са дали 62 индивида. До избора на нов кмет в с. Лютиброд се стигна, защото досегашният умря в края на предходната година. 

Петранка Ангелкова, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на врачанското село Паволче. Това заяви ръководителят на Общинската изборна комисия-Враца Мария Попова.

Ангелкова е подкпена от 232-ма от гласувалите 358 души. Втори остава претендентът на коалиция " Българска социалистическа партия за България " Емил Василев с 99 гласа и трети - Калина Петрова, повдигнат от партия " Възрждане " - с 19 гласа.  

До избора на нов кмет в Паволче се стигна, откакто досегашният Георги Василев подаде оставка поради проблеми със здравето.

На частичните локални избори в гълъбовското село Искрица не съумяха да изберат кмет. Това заяви Камелия Георгиева, член на Общинската изборна комисия.

Общият брой на отишлите до урните e 104 души от имащите право на глас. От тях най-вече гласове е получила Динка Радкова- 41, следвана от Енчо Енев - 29 и за Недка Господинова - 28.

Изборният ден мина умерено. До изключителния избор се стигна откакто на балотажа, извършен на 23 октомври м.г., двамата претенденти Динка Радкова и Недка Господинова завоюваха еднакъв брой гласове - по 49 от имащите право на глас.

Николай Манолчев от партия ГЕРБ е новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница. Той е получил 139 гласа, от общо 201 дали своят вот в днешния ден. Това сподели ръководителят на Общинската изборна комисия (ОИК) в Петрич Борислав Коконов.

В селото се организираха избори за кмет на кметство, защото на локалните избори през есента, двамата претенденти достигнали до балотаж събраха по еднакъв брой гласове.

Другият претендент за кмет на Струмешница беше Никола Дзаков от обединението " Българска социалистическа партия за България ". За него са дали своят вот 33 души, уточни ръководителят на ОИК. С " не поддържам никого " са дали своят вот 28 индивида, има и една невалидна бюлетина, добави Коконов.

В русенското село Могилино, община Две могили, област Русе ще има балотаж за кмет. Това демонстрират резултатите от днешните нови избори. Това заяви ръководителят на Общинската изборна комисия в Две могили Анелия Петрова.

На втори тур идната неделя отиват Анелия Александрова от партия " Възраждане ", за която са дали своят вот 37,2 % или 35 души, и Камен Раев от ГЕРБ, който получи 35,1 % поддръжка или 33 гласа.

За третия претендент - Юсеин Хасанов от Движение за права и свободи, са дали своят вот 25 души или 25,6 на 100. Квадратчето " Не поддържам никого " е отбелязал единствено един гласоподавател. Няма недействителни бюлетини. Избирателната интензивност е 67,62 %. От общо 139 гласоподаватели с право на глас своя избор са дали 94.

Припомняме, че до новите избори през днешния ден се стигна, откакто жителите на селото не съумяха да си изберат кмет от втория тур на локалния избор на 5 ноември предходната година. За двамата претенденти, достигнали тогава до балотажа - Анелия Александрова от партия " Възраждане " и Камен Раев  от " Българска социалистическа партия за България ", гласоподаваха еднакъв брой гласоподаватели.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР