В 13 жилища и 4 детски градини на Смолянска област

...
В 13 жилища и 4 детски градини на Смолянска област
Коментари Харесай

13 жилища и 4 детски градини от област Смолян със завишени нива на радон

В 13 жилища и 4 детски градини на Смолянска област са установени повишени равнища на радон, се оповестява в отчет на Районната здравна ревизия (РЗИ).
В осъществяване на уговорките ни към Световната здравна организация, Международната организация по атомна сила и Европейски Съюз през 2013 година с решение на Министерски съвет е призната „ Национална стратегия за понижаване въздействието на радон в жилищни здания върху българското население.
В края на май месец 2015 година в Смолянско са сложени 100 съществени и 11 дублиращи детектори за радон в жилищни здания на доброволни участници.
Превишения на референтната, не пределно допустимата стойност, от 300 Вq/м3 е открито в 13 жилищни здания – по едно в Борино, Девин, Златоград и Чепеларе, три в Рудозем и 6 в Смолян, се сочи в информацията на РЗИ.
По самодейност на експерти от инспекцията взаимно с Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ) е осъществен пилотен план „ Контрол на равнищата на радон в детски градини в област Смолян “.
213 детектора са били сложени във всичките 62 детски градини на региона през 2015 година
След избрания период получените данни били обработени в НЦРРЗ.
Резултатът посочил, че в 4 детски градини има превишение на стойностите за централизация на радон. Въпреки положителното съвпадане сред главните и дублиращите (контролни) детектори в проучването, са извършени повторни измервания, които удостоверяват първичните резултати.
От РЗИ прецизират, че наблюденията демонстрират денонощни, сезонни и годишни вариации. През зимата постъпването на радон е 3-4 пъти по-интензивно в сравнение с през лятото.
Измерванията във всички детски градини са направени в границите на 3 месеца през зимния интервал, което може да ги дефинира като оптимални стойности за дадената постройка, а референтните равнища, избрани от Наредбата за съществени правила за радиационна отбрана, са средногодишни. В Наредбата става въпрос за референтни, а не за пределно възможни концентрации, които съгласно Директива 2013-59 на Европейската общественост за атомна сила не са граница, която да не може да бъде надхвърляна.
Най-бързият и на ниска цена способ за съкращаване наличието на радон във всевъзможни здания е постоянното проветряване на пространствата. Другите ограничения, които може да се изпълнят по съвет на експертите, е вентилация на подподовите пространства, запечатване на пукнатини и пролуки сред подове и стени, запечатване на ВиК, електро- и други софтуерни отвори, намаление на налягането посредством така наречен „ радонова шахта “ директно под плочата.
Превишения са открити за детска градина „ Слънце “ – Доспат, детските градини в Рудоземските села Елховец и Рибница и остарелия корпус на детска градина „ Радост “ в кв. Устово на Смолян.
„ Проведохме срещи с представители на общините и шефовете на детските градини. На тях представихме резултатите от изследването и изтъкнахме нуждата от предприемане на коригиращи дейности – противорадонови мероприятия. Посочихме и образци за такива от международната процедура. В резултат през лятото на 2016 година всички общини организираха строително-монтажни действия, за които поискахме писмена информация. След тези действия направихме още веднъж измервания “, сочи физикът инж. Светослав Хаджигенчев от РЗИ.
При обследването било открито, че извършените мероприятията не са противорадонови и се показват в замяна на ламинат, отводняване на постройката, изолираност на пода с XPS, шпакловка, настилка от теракот и ламиниран паркет, сложени PVC первази, напукана саморазливна замазка и така нататък
„ Както можеше и да се чака резултатите още веднъж бяха над нормата. Информирахме Главния държавен здравен контрольор за ситуацията. По негово напътствие ще организираме повторни срещи с ръководителите и притежателите на съответните детски заведения “, добавя той.
Контролната активност на РЗИ – Смолян по националната стратегия за понижаване на въздействието на радон в здания ще продължи и през 2018 година с следващи наблюдения, с цел да се дефинират сезонни коефициенти в 30 жилищни здания.
Планират се срещи с общински управления по отношение на опциите за финансиране на ограничения за елиминиране на риска в детски и образователни заведения, оповестяват от РЗИ.
„ Радонът е натурален радиоактивен газ без аромат и усет. Образува се непрестанно при радиоактивното раздробяване на уран в почвата и скалите. Той може да се придвижва в почвата на огромни дистанции, както и да доближава до повърхностните земни пластове и въздуха и по този начин прониква в жилищата.
Нашият свят е радиоактивен и е подобен откогато съществува. Човешкият организъм се облъчва от над 60 естествени радиоизотопа, намиращи се в почвата, водите, въздуха и в самите нас. Радонът е преобладаващата част от естествения радиационен декор - над 50%. Останалата част от него се разпределя сред гама лъчение от земята и постройките - към 14%, здравно облъчване – 14%, космични лъчи- 10%, вътрешно облъчване- 11% и други “, се сочи още в отчета на РЗИ.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Смолян  Бус с кроасани се обърна на пътя през Рожен Бус с кроасани се обърна на пътя през Рожен  В неосветена черква се е играл първият спектакъл в Смолян В неосветена черква се е играл първият спектакъл в Смолян  Ивановден със ски и сноуборд на Мечи чал Ивановден със ски и сноуборд на Мечи чал  Обсъждат бюджета на община Смолян, а МФ стопира 2,9 млн. от него Обсъждат бюджета на община Смолян, а МФ стопира 2,9 млн. от него  И тази година няма да има Роженски събор И тази година няма да има Роженски събор Интервю Още Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на юношески конгрес в Италия
Севделина Джонгарска се занимава с ръководство на образовател...
Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е Кристияна Любенова: Когато знаеш какви са правата ти, не си безза Кметът на Велики Преслав: Със закон за Великите остарели столици иск Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Караянчева: Критиките от непознатите медии с...
Не мисля, че тръгваме неприятно, тъпо за убития жител. Такива събития се случват във всяка една европейска страна. Европа работи за сп...
Бракониери секат последните останки от Ве... Мъж e ранен при пукотевица в София Седмичен ЛЮБОВЕН хороскоп за 8-14 януари XV Световен конкурс за детско хайку 2017-2... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Основната версия за убийството на Петър...
Основните версии, които се ревизират, свързани с убийството на предприемача Петър Христов, се отнасят до бизнеса на лицето. Проверяват с...
Дневен хороскоп за 9 януари Бизнесмен бе погубен в София Съкилийник на Росен Ангелов: Той не е убие... Още една версия за убийството на лични... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Йончева: Оградата по границата продължав...
Депутатът от „ Българска социалистическа партия за България” Елена Йончева още веднъж подхвана тематиката за оградата по границата, обявявайки че тя се разпада....
Петър Стоянов: Патриотите могат да оказа помощ... Една печка на дърва замърсява колкото 1000... Радев изиска от Министерство на вътрешните работи рационализиране на раб... Кметът на Видин: Искането за разединение на...  www.expert.bg  Brexit ще лиши Европейски Съюз от 13 милиарда евро годишно Brexit ще лиши Европейски Съюз от 13 милиарда евро годиш...  Ивайло Дачов, CheckPoint Cardio: Българите са нехайни към здравето си поради незадоволителна осведоменост Ивайло Дачов, CheckPoint Cardio: Българи...  Бивш чиновник заведе иск против Гугъл за дискриминация против бели мъже Бивш чиновник заведе иск против Гугъл за...  Батков подарил акциите си от Батков подарил акциите си от " Стандарт "...  www.iwoman.bg  4 съвета по какъв начин да пестите пари през 2018 4 съвета по какъв начин да пестите пари през 2018  Жената е отражение на любовта на мъжа Жената е отражение на любовта на мъжа  Дневен хороскоп за 9 януари. Виж какво те чака Дневен хороскоп за 9 януари. Виж какво т...  Вижте Десислава след раждането (снимка) Вижте Десислава след раждането (снимка)  http://www.sportlive.bg  Спортът по малкия екран през днешния ден Спортът по малкия екран през днешния ден  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден  Левски през 2017 година: Много компликации и малко реализирани цели Левски през 2017 година: Много компликации...  Лесен чоп за Юнайтед и Сити за ФА Къп Лесен чоп за Юнайтед и Сити за ФА Къп Интервю Още Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на юношески конгрес в Италия
Севделина Джонгарска се занимава с ръководство на образовател...
Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е Кристияна Любенова: Когато знаеш какви са правата ти, не си безза Кметът на Велики Преслав: Със закон за Великите остарели столици иск Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот Нови Най-четени Най-коментирани Британският дипломат не видя прекомерна корупция в България... 27 0 КЗП погна лавките покрай учебните заведения за цигари и алкохол... 76 0 Сръбският дипломат: Българите в Западните околности си основават пробл... 99 0 Все повече турци поддържат участието в Европейски Съюз... 59 0 Теменужка Петкова не вижда съображение за растеж на цената на тока... 92 0 Основната версия за убийството на Петър Христов - поради бизнеса му
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР