В 12-та Авиационна база -Долна Митрополия се проведе тържествен ритуал

...
В 12-та Авиационна база -Долна Митрополия се проведе тържествен ритуал
Коментари Харесай

Военна клетва положиха новоназначени войници в 12-та Авиационна база

В 12-та Авиационна база -Долна Митрополия се организира церемониален обред за полагане на военна клетва. Пет новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат почтено на българския народ, да съблюдават Конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили и безстрашно да пазят целостта и независимостта на Република България.

На клетвения обред участваха публични посетители, близки и родственици на бойците.

Военната клетва е най-важният церемониален обред в армията и по своята същина съставлява тържествено заричане, което се дава от всеки встъпващ в нейните редове. Едновременно с това тя е и значим законов и честен акт, присъщ за военната работа и предстоящ на категорично осъществяване от страна на персоналния състав на армията. Отчитайки голямото значение на военната клетва, още през 1879 година при приемането на Търновската конституция, нашите първи законотворци отделят в нея място като извънредно значим фактор.



Ритуалът стартира с приемане на строя от Командира на авиобазата - полковник Петър Банков. В приветствието си той посочи значимостта и силата на военната клетва. „ Днешният ден ще остане паметен във вашата памет. От през днешния ден вие ставате пълноценни бранители и същински войни на Родината. Никога не забравяйте, че да бъдеш правилен на клетвата значи да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея постоянно и на всички места. Поздравявам ви с полагането на военна клетва и ви поисквам доста здраве, воля и честност към бойните обичаи, доста благоденствие и персонално благополучие! ”.



Командващ на клетвения обред бе капитан Милен Матев. Той подаде команда на знаменосеца ст. лейтенант Александър Христов, съпровождан от асистентите старшина Анелия Летова-Савчева и старшина Красимира Радева да заемат местата си пред строя. Капитан Матев прочете клетвените слова, които новоназначените бойци повториха. С неотстъпчивост и увереност отекнаха думите „ Заклех се! ”. След това всеки от тях целуна бойното знаме и постави подписа си в клетвения лист.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР