В 12 часа сирени смразиха въздуха в цялата страна. С

...
В 12 часа сирени смразиха въздуха в цялата страна. С
Коментари Харесай

В Деня на Ботев мъж избухна: Не знам и не ме интересува

В 12 часа сирени смразиха въздуха в цялата страна. С тъжния им тон си спомняме за тези, които дадоха живота си за свободата на България.

Почитаме почитаме подвига на Ботев и четниците му, само че и делата на всички смели борци за самостоятелност. Тези мигове на респект накараха наш съотечественик да изрази разочарованието си в мрежата. Мъжът е наскърбен от държанието на свои съграждани, които не нарушили даже за момент комфорта си, с цел да покажат даже минутна респект.

" Нито една кола не спря. Хората си ходеха. Никой нищо не го интересува! ", декларира Петър Сакалиев. Мъжът споделя за видяното и претърпяното по улиците на Козлодуй. Именно в града... където през през май 1876 година българският бунтовник и неговата чета минават през Дунав, с цел да слязаг от “Радецки ” на родна земя. Именно в Козлодуй, където героите поемат по смъртоносния път към Околчица, където умират героично в битката за освобождението на България.



Из Фейсбук: Без коментар

Сакалиев е предизвикан и от съответна преживелица, станала в миговете, когато спрял с колата си пред пешеходна пътека, с цел да уважи 2 юни. Моментално различен водач почнал да свири с клаксона си. Сакалиев решил да попита съгражданина си за какво го тормози, макар че чува сирените, само че отговорът на другия лидер го шокирал.

" Отговорът му беше: Не знам и не ме интересува ", написа той. " Срам ме е от вас, позор ме е! ", показва тъгата си Сакалиев.

Вижте целия роман на Петър Сакалиев:
" Козлодуй спи и постоянно ще спи! Пуснаха сирените и стопирах автомобила си пред пешеходната пътека до учебно заведение " " Кирил и Методий ". Следователно някакъв келеш стартира да ми свири с клаксона. Слезнах и го попитах, за какво ми свириш, знаеш ли за какво съм спрял откакто вият сирените, а отговорът му беше: не знам и не ме интересува. Нито една кола не спря. Хората си ходеха. Никой нищо не го интересува. Срам ме е от вас, позор ме е!Прост народ, слаба страна! "  Случаят предизвика разгорешена полемика във Фейсбук. Други жители също споделят огорчението си от обстоятелството, че техните съграждани всеобщо не намерили за редно да почетат с минута тишина падналите герои. Козлодуйци не пестят рецензиите си, смятайки, че това демонстрира липсва на полезности. Вижте някои от мненията им:

  " Точно по този начин е! Живея насреща и видях! Никакво възприятие за благодарност, веднъж в годината, за 2 минути, поради това, че тези келеши в този момент могат да се усещат свободни! Свобода платена с кръв! ", написа Силвия М.  " Наистина позор и срам: Жалко,че още по-зле ще става ", счита Ружка Г.  " Даже и не знаят защо е сирената ", отбелязва и Пламен Н.  " Във Враца там, където бях всички стопираха, станаха и колите замръзнаха! ", отвърна Алекси Х. Припомняме,че при чуването на сирените моралната традиция предполагта всеки жител да прекрати работа, пешеходците и щофьорите да спрат придвижването си по улиците да останат на място и да склонят глава в символ на почитание.  И до момента в който някои жители подценяват традицията, други дават радикално друг образец. Кадри в мрежата демонстрираха водачи и пешеходци, които бяха замръзнали на местата си. Постъпката на чиновник на реда от София също порази. Полицаят бе сниман спокойно до патрулката, до момента в който сирените припомняха за подвига на всички, починали за България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР