В 12 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия мандат

...
В 12 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия мандат
Коментари Харесай

Румен Радев връчва мандат на Мария Габриел в 12 ч.

В 12 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за сформиране на нов кабинет на Мария Габриел като кандидат-премиер от ГЕРБ.

Церемонията беше отсрочена с три дни от петък за понеделник, 18 март, поради националния печал след гибелта на патриарх Неофит.

В Президентството ще се разбере и дали България отива на следващи предварителни избори - това ще стане ясно, в случай че Габриел откаже да употребява едноседмичния период за осъществяване на мандата и го върне неотложно.

ГЕРБ към този момент дадоха да се разбере, че няма да вземат участие в кабинет с втори мандат на ПП-ДБ, каквото е досегашното държавно управление на Николай Денков.

Ултиматумът за единодушие до 12 ч. в понеделник беше подложен на късната конференция на преговорния екип на ГЕРБ в неделя вечер, на която участваха Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова - само че не и Бойко Борисов.

Час по-късно водачите на ПП-ДБ приканиха Борисов да влезе в договарянията и да употребява периода до края на седмицата, вместо да предпоставя предварителни избори.

От задочните замени на реплики по този начин и не стана ясно какво е най-сериозното несъгласие в позициите на ГЕРБ и ПП-ДБ.

И двете партии настояват, че са предложили на съответната страна опазване на настоящия състав на Министерския съвет за идващите 9 месеца, единствено с предаване на премиерската власт от Николай Денков към Мария Габриел.

ПП-ДБ са предложили и още 5 министерства за установяване от квотата на ГЕРБ, в това число Министерство на вътрешните работи и Образованието.

Деница Сачева обаче се оплака, че ПП-ДБ отказвали да " разделят властта " и не третирали партията ѝ като равнопоставен сътрудник, а от ПП-ДБ дадоха отговор с контраобвинение против ГЕРБ, че отказвали да подпишат кардинално съглашение за ръководството и да разрешат назначение на същински самостоятелни регулаторни органи.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР