В 12 без 5 правителството се отказа от собствената си

...
В 12 без 5 правителството се отказа от собствената си
Коментари Харесай

МС се отказа да узаконява инфраструктурните обекти, построени без разрешителни

В 12 без 5 държавното управление се отхвърли от личната си концепция да узакони инфраструктурни обекти без строителни документи и отдръпна препоръчаните промени в Закона за устройство на територията, които трябваше да бъдат гледани през днешния ден на първо четене в пленарна зала.

Проблемът с противозаконното строителство стана мотив за голям брой политически кавги през последните 3 години. А опити за смяна в Закона за устройство на територията бяха правени няколко пъти.

В последните 3 години и няколкото служебни кабинета главната тематика в инфраструктурния бранш беше, че се строи без разрешителни.

" Имаме направен план, а пък нямаме позволение за градеж. Единодушни ли сме тук? Нямаме позволение за градеж ", сподели Виолета Комитова, длъжностен регинален министър, на 09.06.2021 година



" Констатирахме много огромна численост от язовири, които бяха предоставени, а след това установихме, че тези язовири нямат позволение за градеж и това беше една от неприятните практики на интервала 2018 - 2020 година ", разяснява Иван Шишков, длъжностен районен министър, на 20.09.2022 година

Малко преди да изтече мандатът на последния длъжностен кабинет, тогавашният районен министър Иван Шишков предложи промени в Закона за устройство на територията, с цел да може откритото нелегално строителство по отношение на ремонта на пътища, част от автомагистрала " Хемус " и язовирите - да станат търпими и законни.



" Не става въпрос за прошка за тези обекти, става въпрос, че в случай че Народно събрание утвърди този или сходен текст на Закон за устройство на територията, тези обекти ще бъдат изследвани, ще бъдат създавани документи, тъй че да сме сигурни, че тези обекти дават отговор на нормите ", сподели Иван Шишков на 31.05.2023 година



Кабинетът Денков-Габриел в края на предходната година също предложи промени в Закон за устройство на територията, тъй че инфраструктурни обекти, които нямат цялата строителна документи, да бъдат приключени и въведени в употреба. С експлицитното конкретизиране, че законът не е юридически за автомагистрала " Хемус ", тъй като там към този момент всичко било законно. Теза, която показаха през днешния ден и ГЕРБ-СДС. Към съдружното им съглашение с ПП-ДБ измененията в закона са записани като приоритет.

" По " Хемус " няма тематика към този момент. Малкото, въпреки и установено, бяха, помните, едни внушения 2 години, а информацията е, че то е отстранено - това са 7 водостока в 4-ти сектор ", сподели Николай Нанков, ГЕРБ-СДС.

Днес от ПП-ДБ аргументираха отдръпването на законопроекта по този начин:

" Ние разчитаме на Комисията за противопоставяне на корупцията да е този орган, който ще откри дали в построяването на тези обекти има някакви индикации за нарушаване на закона. Но защото се забави образуването на КПК ние взехме решение Министерският съвет по политическо решение да отдръпна от разглеждане в дневния ред Закона за устройство на територията ", уточни Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.



11 са експертните мнения по проектозакона - главните терзания в тях са - кой ще носи отговорност за градежите, които би трябвало да се довършат и кой ще заплати сметката за обследването на обектите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР