В 11 града преди дни бе извършена проверка на сирените,

...
В 11 града преди дни бе извършена проверка на сирените,
Коментари Харесай

Голяма част от скривалищата в София не функционират по предназначение



В 11 града преди дни бе осъществена инспекция на сирените, с които се афишира паника - в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца и обитаемоте места в 30-километровата зона към АЕЦ „ Козлодуй “, а сигналите бяха придружени от гласова информация, мъчно разпознаваема след първите думи: „ Внимание, внимание “. Оказва се, че огромна част от хората не са осведомени със сигналите, не схващат думите и не знаят какво да вършат при възможна заплаха.

Голяма част от скривалищата в София, които са строени при възможна биологична, химическа офанзива или бомбандировка не действат по предопределение, а вместо в тях жителите към този момент би трябвало да се крият в метростанции и паркингите на новите здания.

„ Има скривалища, които са с отлични индикатори, само че има и такива, които са с незадоволителни. Скривалищата и изобщо защитните уреди са държавни, общински и частни, тъй че всеки притежател или пък институция, на което са предоставени за ръководство, са длъжни да го поддържат ва такива параметри, които да дадат опция неотложно да бъдат употребявани. Ако би трябвало жители да влязат в скривалища в незадоволителни положения, то по-добре да не ги употребяват “, това сподели за положението на бомбоубежищата у нас някогашният шеф на към този момент не съществуващата Главна дирекция „ Национална работа „ Гражданска отбрана “ Андрей Иванов.

Оказва се, че скривалищата се разделят на няколко типа. Различават се по това кой ги стопанисва и за какви потребности са предопределени. Съоръженията, които би трябвало да спасят живота на популацията при възможна бомбардировка се стопанисват от общините и регионалните управи.

Оказва се, че повече от хората не са осведомени с местата, където могат да се укрият по време на война и не могат да реагират съответно при възможна опасност.

Според Андрей Иванов би трябвало да има и предпочитание от страна на хората да се осведомят по какъв начин да реагират при обещано злополучие или по време на военно нахлуване.

„ Да, има пропуск в това, че хората не са осведомени, само че това е двустранен развой “.

В звуковия файл можете да чуете анкета на Красимир Каменов от Радио Видин и репортаж на Спас Крайнин. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР