В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети. Те ще

...
В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети. Те ще
Коментари Харесай

10 поликлиники в София отварят COVID кабинети

В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети. Те ще бъдат разкрити в границите на тази и идната седмица. Това стана ясно при визитата на столичния кмет Йорданка Фандъкова в XI ДКЦ. Именно там е един от първите такива кабинети. Другите два, които ще бъдат разкрити още през днешния ден, са в XII и XVII ДКЦ.

" Днес отваряме кабинети за диагностика на пациенти с грипоподобни признаци в 3 общински ДКЦ-а. До края на седмицата ще са отворени общо в 7, а другата седмица - още 3 ", заяви кметът.



Решение да се включат някогашните поликлиники в София в диагностиката и проучванията за COVID-19 има три ясни цели.

" Първата, да подпомогнем лечебните заведения като осигурим диагностика за пациенти с по-леки признаци. Втората, да дадем опция на жителите, които имат потребност от проучване - антигенен тест за COVID-19, кръвна картина или рентген. Третата, да подпомогнем работата на персоналните лекари, които ще могат да назначат проучванията и на база резултатите да продължат лекуването ", сподели кметът.

В COVID-кабинетите в ДКЦ-ата ще се преглеждат пациенти, които са ориентирани от персоналните им лекари или имат признаци. Те ще могат да създадат безвъзмезден антигенен тест и при потребност кръвна картина и рентген.

 Снимка: Булфото

" Ако човек без признаци желае да си направи антигенен тест, ще би трябвало да го заплати. Със средства от бюджета на общината и ДКЦ-а сме обезпечили бързи проби, които да стигнат до края на седмицата, когато чакаме тестванията от Министерство на здравеопазването ", посочи Фандъкова.

 Ковид кабинетът пред 11 ДКЦ
Ковид кабинетът пред 11 ДКЦ
Снимка: Булфото

По-рано заместник-кметът по опазване на здравето Дончо Барбалов изясни каква ще бъде организацията:

" Най-големите проблеми са разделянето на потоците, с цел да може оптимално да отделим тези, които са вероятно болни и тези, които са по друга причина в съответното лечебно заведение. За задачата доставяме, където има потребност по искане на шефовете, фургони по-скоро, където да може това да се работи по сходство на това, което беше направено в лечебните заведения, като днеска може би три или четири ДКЦ-та ще стартират тази активност. Целта ни е колкото се може повече в най-кратък период да се включат ".

Утре отварят COVID-кабинети за диагностика и проучване в: VIII ДКЦ в регион " Надежда ", XX ДКЦ в " Красно село " и XXII ДКЦ в регион " Слатина ". На 13 ноември подобен кабинет ще има и в XVIII ДКЦ в регион " Подуяне ".

 Фандъкова ревизира първия в София отворен коронавирус кабинет пред 11 ДКЦ Фандъкова ревизира първия в София отворен коронавирус кабинет пред 11 ДКЦ
Фандъкова ревизира първия в София отворен коронавирус кабинет пред 11 ДКЦ Фандъкова ревизира първия в София отворен коронавирус кабинет пред 11 ДКЦ
Снимка: Булфото

Йорданка Фандъкова ще предложи на щаба в София удължение на всички противоепидемични ограничения , които са в действие сега, с още 2 седмици. Сред тях са онлайн образованието за гимназистите и студентите, както и рестриктивните мерки в работата на заведенията.

 Снимка: Булфото

" Ще обсъдим деликатно и прекосяването на учениците от прогимназиален стадий - 5 до 7 клас, към онлайн образование ", съобщи още столичният кмет.

 Снимка: Булфото

Д-р Георги Гелев, началник на Центъра за незабавна здравна помощ в София, разгласи, че до 17.00 ч. през днешния ден са получили 70 сигнала за коронавирус. Днес на територията единствено на град София работят общо 36 екипа - 21 медицински, 10 екипа на Министерство на вътрешните работи и пет екипа от парамедик и водач.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР