В 10 ч. в пленарната зала на Народното събрание започва

...
В 10 ч. в пленарната зала на Народното събрание започва
Коментари Харесай

На живо: Радев и Йотова положиха клетва за втория мандат |

В 10 ч. в пленарната зала на Народното събрание стартира церемонията по формалното встъпване в служба на Румен Радев и Илияна Йотова за втория им мандат.

9:55  - Очаква се всеки миг Румен Радев да влезе в постройката.



В Народното събрание влизат и президентът Петър Стоянов и брачната половинка на Радев - Десислава Радева.





Снимки: Българска телеграфна агенция

10:03  - ГЕРБ останаха седнали, до момента в който Радев и Йотова влизаха в залата. 

10:05 - " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ", заявява от трибуната президентът и подписа клетвения лист.

По време на химна на Европейски Съюз групата на " Възраждане " остана седнала.

10:10 – „ Преди 5 години Вие ми подарихте виновната задача да работя за единението и добруването на нашия народ. За суверенитета и законността в България. 5 години по-късно още веднъж поверихте на нас с госпожа Йотова сложната задача да продължим по пътя, по който поехме дружно. Вашето доверие е най-меродавната оценка за това, което дружно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме в новия мандат, първите ми думи са на благодарност към вас, скъпи съотечественици. Първият ни мандат се случи в мъчно време - до момента в който в обществото набъбна негодуванието от беззаконието и корупцията, на които мафиотското ръководство се крепеше ", заяви в речта си Румен Радев.

" Протестите от 2020 извадиха нескрито доста схеми, обстоятелства и процеси. Прокурорският чадър над тези схеми, безправието прокуди стотици хиляди наши сънародници зад граница. Очакваният на жителите към президентската институция надалеч надвишиха опциите на Президентството. Наложи сме да сме стожер на тази институция в миг на ниско доверие. С неизбежните неточности и разочарования мина този развой. ", продължи той.

" Очакваният на жителите към президентската институция надалеч надвишиха опциите на Президентството. Наложи сме да сме стожер на тази институция в миг на ниско доверие. С неизбежните неточности и разочарования мина този развой.

Недоверието в институциите, покварените медии и трагичното национално въодушевление ще са провокации пред всички нас в идващото ръководство. Хора от разнообразни политически хоризонти могат да реализират благополучие на България. Създадоха модел на необятна демократична опция, демонстрираха, че страната може да ръководи отговорно ", съобщи президентът.



10:15 - ГЕРБ излизат от залата.

В коридорите афишират пред публицисти, че президентът не е обединител на нацията.

" С госпожа Йотова ще продължим да работим за единна, съвременна, просперираща България ", афишира по-късно президентът в края на речта си.

След него се закле и Илияна Йотова, с което церемонията завърши към 10:50 ч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР