В 10 ч тази сутрин в Мариупол и още два

...
В 10 ч тази сутрин в Мариупол и още два
Коментари Харесай

Хуманитарни коридори за Мариупол днес, цивилното население бедства

В 10 ч тази заран в Мариупол и още два украински града влязоха в действие филантропични коридори. Цивилното население, което желае да напусне размирните региони, ще може да стигне до Запорожние, през следеното от Русия пристанище Бердянск. Вече няколко седмици стратегическото пристанище е под блокада, а останалите в него жители, са на ръба на оцеляването.

Павел, гражданин на Мариупол: На 16 март моят другар Игор другар караше колата си, когато беше пронизан от патрон. 5 минути по-късно към този момент беше мъртъв.

Павел е един от хилядите поданици ма Мариупол, които живеят измежду непрекъснатия гърмеж на снаряди. Когато приятелят му бил прострелян, съумели само да си разменят местата в автомобила. Закарал го до дома му, само че към този момент било прекомерно късно. Игор е заровен зад блока си - там, където преди месец е било градинка. Отчаянието се усеща във въздуха.

Имах работилница за мебели. Казаха ми, че е изгорена, само че не съм ходил да ревизира. Всичко е унищожено. Но, в случай че ме питате дали ще напусна града - не, няма. Няма с какво, нямам и с кого да избягам, споделя Павел.



Заради стратегическото си разположение - по пътя от анексирания от Москва Крим към вътрешността на Украйна, Мариупол е измежду градовете, подложени на най-масиран обстрел през миналия месец.

Преди войната тук са живели към 400 000 души. Смята се, че през днешния ден са останали към 170 000. Съседи се събират в междублоковите пространства и готвят дружно - който каквото е съумял да откри.

Бяхме проспериращ град, а вижте ни в този момент - събрани към огъня, приличаме на бездомници. Колко още ще поносим това, какъв брой още ще пием вода, която един бог знае какво съдържа и дали на идващия ден въобще ще намериш какво да пиеш, споделя Людмила, жителка на Мариупол.



Кметът на града съобщи, че обстановката в Мариупол е пагубна и е нужна незабавна филантропична помощ. Според локалните управляващи, починалите от началото на съветската атака локални поданици, са минимум 5000.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР