В 10:30 часа, от паркинга в подножието на връх Свети

...
В 10:30 часа, от паркинга в подножието на връх Свети
Коментари Харесай

Предстои състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата

В 10:30 часа, от паркинга в подножието на връх Свети Никола, ще бъде даден старт на спортното нанагорнище на стълбите към Паметника на свободата.

Събитието е част от програмата за отбелязването на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Надпреварата е национално съревнование за възпитаници от пети до дванадесети клас, което Областна администрация-Габрово и Регионалното ръководство на образованието в Габрово провеждат всяка година в навечерието на кулминационната точка на тържествата, отдадени на Шипченската епопея. 

Параолимпийският вицешампион от Токио 2020 в бягането на 1500 метра Християн Стоянов от Габрово ще въодушевява участниците в надпреварата . Шампионът има завоювани медали в своите училищен години от това съревнование, в което е значима силата на духа и желанието да стъпиш на Върха на свободата.

Стоянов ще прекъсне своя подготвителен развой в Банско, с цел да пристигна особено за конкуренцията, за наслада на конкуренцията - без да се състезава и с изключение на да бъде подстрекател, ще направи и една специфична изненада, показват уредниците. 

Над 100 са състезателите, които тази година са се записали за присъединяване и по ексцентричен метод ще научат повече за историята, героизма и българската независимост . Това е и главната задача на надпреварата, в което учениците влагат не малко старания в стремежа към успеха, само че по-важното от всичко съгласно уредниците е всяко българско дете да изкачи най-високия връх в българската история и да усети заряда на Шипка. Това е същинската победа - на духа, показват уредниците.

Състезанието обичайно се поддържа от „ Сиела Норма “ АД, което подарява на спечелилите разнообразни първокласни издания в поддръжка на четенето и грамотността. Производителят на мляко и млечни артикули „ Елви “ ООД ще помогне на участниците да се възстановят след изморителното нанагорнище със свои артикули, допълват уредниците. 

До 26 август е отворена виртуалната галерия „ Книги и албуми за Освободителната война, съхранявани в Регионална библиотека „ Априлов-Палаузов “. Регионалният исторически музей в Габрово ще показа и своята виртуална галерия „ Монументи на Освобождението в облици “.

По-късно, след изкачването на стълбите към Паметника на свободата, ще има открит урок по история в мултимедийната зала към паметника . На площад „ Възраждане “ в Габрово е планувана тържествената заря-проверка. Вечерта на централния площад в Габрово е концертът на група „ Епизод “. 

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на починалите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната гала по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола.

По-късно денем ще бъде открита изложбата „ Свобода без граници “ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени театралните възстановки „ Битката при Орлово гнездо “ и „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов “. 

В подножието на върха същия ден се провежда презентация на националната акция на Министерството на защитата „ Бъди боец “.  На 20 август, на поляната под местността „ Градище “ в Габрово, е очакван празник за цялото семейство под надпис „ Седем признака на свободата “. 

На 22 август Вера Бонева ще показа книгата „ Васил Левски: Да възкръсне България с цялостна независимост “ в Регионална библиотека „ Априлов-Палаузов “. Завършващото събитие е на 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово - креативно ателие за стъкло, керамика и коприна, под мотото „ Празнични докосвания в цвят и коприна “.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се провежда от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, община Габрово, Ротари клуб, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „ Априлов - Палаузов “, Художествена изложба „ Христо Цокев “, Държавен списък.

Припомняме, че на 7 август в Националния музей на образованието в Габрово беше открита изложбата „ 120 години храм-паметник „ Рождество Христово “. Събитието бе първото от програмата за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

На 17 август бе показана и изложбата " Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877-1878 година ". 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР