В 09:30 часа днес ще бъде изпратен в последния му

...
В 09:30 часа днес ще бъде изпратен в последния му
Коментари Харесай

Най-важното през изминалата седмица: Патриарх Неофит почина, протести срещу мигрантите и консултации при Радев

В 09:30 часа през днешния ден ще бъде изпратен в последния му земен път със заупокойна литургия. След нея ще има опело и литийно шествие до митрополитската катедрала „ Света Неделя “, където той ще бъде положен – това е била волята на умрелия български патриарх и Светия Синод се е съобразил с нея.

Припомняме, че патриарх Неофит умря на 78 години в Реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22:22 часа на 13 март . Той беше приет в болница над 4 месеца поради белодробно заболяване . Още на другия ден тленните остатъци на главата на Българската православна черква /БПЦ/ бяха положени за поклонение в храм „ Света Марина “ в двора на Софийската света митрополия. Там се стекоха висши духовници и представители на светската власт.

От 09:00 часа в петък стартира поклонението пред Неофит в патриаршеския храм „ Свети Александър Невски “ .

Поклонението. Снимка: Владимир Шоков, Българска телеграфна агенция

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпи краткотрайно във функционалностите на наместник ръководител на Светия Синод. Предстои да стартира и изборът на нов патриарх . А по какъв начин ще продължи той – занапред наблюдаващи предвиждат, че всичко зависи от това дали църквата ще се сплоти или ще има по-голямо разделяне , което се видя посредством митингите и контрапротестите към избора на. Те породиха резултат на решение на Светия синод да изключи свещеници и миряни от присъединяване в изборите за митрополити. Недоволството против избора, който беше извършен по тази разпоредба, беше на представители на Сливенската епархия. Срещу тях на контрапротест излязоха най-вече хора от Пловдивската епархия. Сега най-вероятно изборът на Сливенски митрополит ще бъде отсрочен след вота за патриарх. Според разпоредбите изборът на нов патриарх би трябвало да се организира през идващите 4 месеца – доникъде на юли 2024 година

15 и 16 март бяха оповестени за дни на народен печал . Президентът Румен Радев смени датата на връчването на проучвателния мандат на ГЕРБ за сформиране на кабинет. Според първичния проект процедурата трябваше да е в петък, само че беше преместена за понеделник – 18 март . След поклонението си пред тленните остатъци на патриарх Неофит, президентът сподели:

„ Кончината на патриарх Неофит е голяма загуба за БПЦ и за целия български народ. Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на примирение и мъдрост. В тези дни на всеобщо примирение и поклонение пред неговата памет политическите пристрастености са неуместни и по тази причина отсрочвам връчването на мандата за сформиране на държавно управление за понеделник от 12:00 часа. “

Същевременно през първия ден седмицата стартираха консултациите при президента с трите най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС , „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ и Движение за права и свободи . След срещите, извършени през миналия уикенд, от първите две обединения резервираха безмълвие дали ще има ротация на властта или ще има нови предварителни парламентарни избори.

ГЕРБ при президента. Снимка: Президентство

Първи при президента, в 09:30 часа влязоха представителките от ГЕРБ-СДС – вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Към тях Радев се обърна с думите:

„ Неслучайно стартирам консултациите точно с вас, като най-многочислена мощ в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи отговорност за събитията, които предстоят. Публичната връзка сред партиите в обединението в последно време сякаш съживи призрака на предварителните парламентарни избори, макар че измененията в Министерския съвет бяха авансово планувани още преди 9 месеца. “

Той попита представителите на ГЕРБ-СДС по какъв начин протичат договарянията с ПП-ДБ , като Габриел му отвърна, че е нужна непоклатимост, само че би трябвало да се стъпва на кардинална основа . След консултациите при президента вицепремиерът посочи пред публицисти, че изводът след уикенда е, че имат общи точки и разлики с ПП-ДБ, само че договарянията не престават градивно .

Втори при Радев в 11:30 часа дойдоха представителите на ПП-ДБ в състав министър председателят в оставка Николай Денков и съпредседателите на политическата групировка Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Президентът ги попита дали ще не престават по същия път , поели преди 9 месеца или въз основата на опита, който към този момент имат, са склонни да прегледат отношението си към сътрудниците и към властта.

Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков не скри, че връзките им с сътрудниците в сглобката са комплицирани :

„ Никой не е очаквал, че ще бъдат леки и точно поради това намираме за верен актът, че имаме поставени два документа на масата за договарянията. Защото дали ще продължим и по какъв начин ще продължим ще зависи от това по какъв начин ще наподобява съглашението за ръководство оттук насетне. Има значителен прогрес за договарянията ни, само че до момента в който не е контрактувано всичко, нищо не е контрактувано. Ние продължаваме с това изпитание, с цел да сме сигурни, че ще си коства и през идващия интервал, колкото и дълъг да е той. Имаше схващане от другата страна, че тези договаряния би трябвало да стартират с полемика за промените, които още не са свършени, със задвижване на контролните органи, които не работят и по тази причина първата част от договарянията е да се почисти това в документа. Предстои и разискване на вероятен личен състав на Министерския съвет, само че до момента в който не завърши този развой, няма по какъв начин да се разискват елементи. Все отново – прогрес има. “

„ Искаме да се реализира ротацията. Очакваме да намерим единодушие с ГЕРБ-СДС и това би трябвало да докара до реализацията на първия мандат, това е естествено. Ако ние не намерим единодушие за първия мандат, това значи, че евентуално отиваме на избори, подготвени сме за това “, сподели акад. Денков пред публицист след консултациите, уточнявайки, че сега нещата вървят добре , сдържан оптимист е, а по договарянията е имало противоречиви моменти, тъй че диалозите продължавали .

ПП-ДБ при президента. Снимка: Президентство

В 14:00 часа и представители на Движение за права и свободи влязоха при президента за съвещания. Във вторник мина и вторият кръг от съвещания, като при президента дойдоха представители на „ Българска социалистическа партия за България “ , „ Възраждане “ и „ ИТН “ . И трите обединения считат, че ще е по-добре за България, в случай че се отиде на нови предварителни избори.

„ Безвремието, в което е изпаднала нашата страна, убива България с темпове от към 80-70 000 души на година. Това политическо статукво, този политически модел, олигархично посланически, в случай че мога по този начин да го дефинирам, не просто е нездравословен за страната, той убива страната. Ето за какво в тази обстановка, меко казано предварителните избори са наложителни и наложителни “ , съобщи Костадин Костадинов и по-късно насочи обвинявания към Радев, че и също има виновност за обстановката в България , поради референдума за българския лев. Държавният глава отхвърли и акцентира, че това е „ безусловно погрешно “. Той посочи:

„ Без решение на Народно събрание аз не мога да подпиша декрет за референдум. Крайно време е да се спрат тези спекулации. “

Същевременно Корнелия Нинова съобщи: „ Това държавно управление и това болшинство са нездравословни за страната. Агонията, в която вкараха България, може да се приключи единствено с предварителни избори. “

„ В този парламент няма никакъв смисъл и най-добре да отидем на предварителни избори. Те разсъждават единствено с хора – къде е мой човек, къде не е. Липсва политическа мисъл “ , сподели от своя страна Тошко Йорданов .

В сряда в коридорите на Народното събрание стана ясно, че от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че има прогрес в договарянията за ротация – обсъждали се кадрови въпроси .

Седмицата бе белязана и с неодобрение поради, в които вземат участие непознати жители . Вследствие на това във вторник се организира митинг в столичния квартал „ Овча купел “ . Протестиращите имаха няколко претенции, измежду които са за непрекъснато полицейско наличие , създаване на изцяло видеонаблюдение в квартала , мигрантите да съблюдават пропускателния режим в центъра, както и поетапното изместване на бежанския център от региона.

Нападение. Снимка: Вътрешна македонска революционна организация

Същевременно униформени предвидиха, че предлагането за промени в закона, съгласно които Министерство на вътрешните работи ще охранява шестте центъра за мигранти на Държавната организация за бежанци, може да лишават години. Те разясниха, че с цел да работи такава мярка, ще се наложи да се командироват чиновниците от други структури на полицията в страната. Същевременно частните компании, които в този момент охраняват центровете, споделят, че тяхната функционалност мъчно ще бъде поета от служители на реда.

В сряда вътрешният министър Калин Стоянов увери от Народното събрание:

„ Няма засилен миграционен напън. Напротив, има трайна наклонност за понижаване на миграционния напън и това мога да го споделя с числа. От началото на тази година досега имаме предотвратени 5200 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница. За същия интервал на предходната година те са 15 600, разликата е 3 пъти. Отделно от което задържанията навътре в страна от началото на година досега са 260, а за същия интервал на предходната година те са 1260. Тези числа доста красноречиво демонстрират, че ние се оправяме с миграционния напън. “

В четвъртък основен комисар Живко Коцев съобщи пред Столичния общински съвет: „ Нашите разбори сочат, че случаите от 6 и 8 март имат престъпен темперамент. Това не са закононарушения на етническа основа или предизвикани от ксенофобски настроения. “

В последна сметка в петък беше решено Министерство на вътрешните работи да охранява териториалните поделения на Държавната организация за бежанците.

В последния работен ден от седмицата се организира и. По време на него Георги Иванов-Гонзо беше определен за президент на сдружението, като той получи поддръжка от 235 делегати , имащи право на глас, до момента в който за Димитър Бербатов своя избор дадоха 181 .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР