В 04:00 часа на 29 октомври ще преминем към зимното

...
В 04:00 часа на 29 октомври ще преминем към зимното
Коментари Харесай

Местим стрелките на часовника с 1 час назад тази вечер

В 04:00 часа на 29 октомври ще преминем към зимното часово време . Тогава ще преместим стрелките на часовниците с един час обратно и по този начин на 29 октомври ще бъде най-дългото денонощие за годината.

Преминаването от лятно към зимно часово време и назад в България стартира през 1979 година , а в Европа – от 1916 г . От 2002 година до момента зимното часово време в Европейския съюз стартира в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март .

Различните страни не са единомислещи за това дали има нужда от лятно и зимно часово време. Някои от тях желаят да преустановят смяната , тъй като считат, че икономическият резултат от нея е нищожен , а доста хора се оплаквали от здравословни проблеми . Именно поради това през 2018 година от Европейската комисия предложиха корекции за периодично повтаряне на лятно часово време с астрономическо да бъде прекратено. Всяка страна сама ще би трябвало да реши дали да остане на лятното или зимното часово време, само че рекомендацията е въпреки всичко решението в Европейския съюз да бъде единно . Този проблем е отсрочен от 2021 година

Проучване от 2018 година сподели, че 51% от българите желаят лятно часове време . За зимното часово време пък своя глас са дали 38%.

Според мнозина експерти прекосяването от едното към другото часово време въздейства зле върху здравето . Проучване от 2016 година е открило, че честотата на случаите на инсулти се подвига с 8% в двата дни след завъртането на стрелките. При болните от рак вероятността от сърдечен удар или инсулт скачала с 25%, а при хората над 65-годишна възраст – с 20%

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР